OTT VOLTUNK: Egymásra talált a vers és a zene (+FOTÓK)

OTT VOLTUNK: Egymásra talált a vers és a zene

Tíz éves jubileumához érkezett a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválja. A két évente megrendezésre kerülő több napos eseményt a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya ezúttal három helyszínen, Füleken, Fülekpüspökin, valamint Losoncon szervezte meg.

A fesztivál elsődleges célja a megzenésített versek népszerűsítése, valamint lehetőséget teremteni a műfajban dolgozó együttesek, szólisták országos bemutatkozására és szakmai fejlődésére. Idén hét együttes, szólista kapott meghívást a jelentkezők közül az eseményre.

A rendezvénysorozat gálaműsorára vasárnap, a losonci zsinagógában került sor, ahol bemutatkozott minden résztvevő, valamint a rendezvény sztárvendégei is, a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió.

 

Kelemenék

Az estét a hazai családi formáció, a Kelemenék nyitották, akik több mint tíz éve foglalkoznak versmegzenésítéssel. 2010-ben ők lettek a Tompa Mihály Országos Verseny legjobbjai.

 

Molnár Ibolya

Őket az idei győztes, a farnadi Molnár Ibolya és az ukuleléje követte. Most is bizonyította, hogy nem véletlenül végzett az élen, hisz ezúttal is vastapsot kapott.

 

The Töpörtyűk

Szintén a 2018-as Tompa Mihály Országos Versenyen tűnt fel a gútai The Töpörtyűk zenekar, akik, mint minden fellépő, három dallal mutatkoztak be.

 

Csillagvirág

A rimaszombati Csillagvirág együttes Páko Mária vezetésével jól ismert a gömöri és nógrádi vidéken. Ők elsősorban felvidéki költők verseit zenésítik meg, amiből most egy kis ízelítőt adtak.

 

Kaszmán-Saróka Liliána

Őket a farnadi Kaszmán-Saróka Liliána követte, akit az utóbbi időben elsősorban az Estendøn énekesekét láthatunk a színpadokon. Ezúttal egy szál gitárral csemegézett azokból a megzenésítéseiből, amelyeket az elmúlt több mint tíz év alatt a Kárpát-medence közönsége számos helyszínén hallhatott már.

 

Papp Viki - EndORFin

A Papp Viki vezette rozsnyói EndORFin visszajáró a fesztiválra és ezúttal saját dalt is hoztak a feldolgozások mellé a közönségnek.

 

Aranymetszés

Utolsó fellépőként a dunaszerdahelyi Aranymetszés duót láthattuk, akik a nemrég megjelent CD-jükhöz adtak egy kis kedvcsinálót.

 

Vadkerti-Zsapka-Sipos trió

A megtelt zsinagógában a kitűnő programot a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid triója zárta egy fergeteges koncerttel, ahol a megzenésített versektől kezdve, Zorán klasszikusáig a legjobb magyar dalokból kaptunk egy kis ízelítőt.

A kiváló hangulat, a kitűnő produkciók mind mutatják, hogy ma is van létjogosultsága ennek a műfajnak. És ez a párosítás a mai világban hozzásegít ahhoz, hogy a versek könnyebben megtalálják az utat az emberekhez, hallgatókhoz.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin