Kocsis Zoltánra emlékeztek tegnap a Müpában Boros Misivel

A Nemzeti Filharmonikusok az őket majdnem két évtizeden át vezető egykori főzeneigazgatójukra, Kocsis Zoltánra emlékeztek tegnap, halála évfordulóján a Müpában. Mindegyik mű kapcsolódott valamilyen módon az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb magyar muzsikusához.

A hangversenyen közreműködött a felvidéki Balga Gabriella (szoprán), Anatolij Fokanov (bariton), Fekete Attila (tenor) és a Nemzeti Énekkar. Szólistaként az ifjú tehetség, Boros Misi zongorázott, aki 2014-ben vált ismertté, amikor a Kicsik korcsoportjában megnyerte a Magyar Televízióban közvetített klasszikus zenei tehetségkutatót, a Virtuózokat, ezt követően Kocsis Zoltán is nagy figyelemmel volt iránta.

“Ez egy óriási dolog, hogy részt vehettem ezen a koncerten. Zoltán egy fantasztikus művész volt, megtisztelő, hogy az emlékére rendezett koncertre szólistaként meghívott a Nemzeti Filharmonikusok és Hamar Zsolt zeneigazgató úr. Chopin f-moll zongoraversenye az egyik kedvencem a szerzőtől, rengeteget készültem rá, fontos volt nekem, hogy tökéletesen át tudjam adni e darab mondanivalóját a közönségnek.” - nyilatkozta Boros Misi a koncert után.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A hangverseny után megkérdezett nézők egyhangúan emelték ki, hogy a 15 éves Boros Misi ismét hatalmasat alakított, többször is visszatapsolták, Misi pedig készségesen játszott ráadást.

“Misi csodálatosan szólaltatta meg Chopin zongoraversenyét! Alázattal a mű és a zenekar felé. Könnyed, de energikus játéka magával ragadott bennünket!” - emelte ki ez egyik megkérdezett néző, Éva, aki Gyuláról utazott fel férjével ezért a koncertért.

Egy másik hölgy a közönség soraiból, Márta kérdésünkre így felelt: "Csodálatos élmény volt az Emlékkoncert. Először láthattam Boros Misit élőben játszani. Varázslatos volt!"

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Áder János köztársasági elnök is végignézte az előadást. Illetve Bogányi Gergely zongoraművész, Misi mentora is jelen volt, ő így méltatta Misi játékát:

“Misi nagy művésszé érett. Technikailag szuverén, ugyanakkor a költőisége, a szabadsága is megvolt az előadásának. Ha nem néztem volna, azt hihettem volna, hogy egy legjobb pillanatában lévő, pályája csúcsán lévő művészt hallgatok, nem egy törékeny kamaszt.”

Szintén ott volt Peter Draper, a Virtuózok nemzetközi fejlesztésért felelős alelnöke, aki röviden nyilatkozott lapunknak:

“A Virtuózok legismertebb felfedezettje ma este különösen érett előadást mutatott be a teltházas Müpában. Misi játéka igen nagy hatással volt rám, az évek során csodagyerekből valódi, nagy művésszé érett.” 

ATEMPO.sk