D-Jazz – egy kis fesztivál nagy szívvel

Juraj Griglák

Alig egy hete rendezték meg Deménden a két napos D-Jazz fesztivált, mely Szlovákia második legnagyobb hagyománnyal rendelkező jazz fesztiválja. A jubileumi 20. évad különleges programot ígért.

Az első nap helyszíne a falu kocsmájának udvara volt, amely az elmúlt évadoknak is helyet biztosított. A családias hangulat azonnal érezhető volt, hisz a fellépők is ott jártak-keltek a nézőkkel együtt és bárkivel szívesen szóba elegyedtek.

 

Andrej Šeban Band

 

A kezdő hangokat Andrej Šeban gitáros és zenekara (Peter Rusňák – basszusgitár, Michal Fedor – dob, Ajdži Sabo - ütőhangszerek) adta meg, akik egy különleges zenei világba repítettek minket. A gitár, basszus és dob mellé fujara, szájharmonika, billentyűs hangszerek és különböző ütőhangszerek csatlakoztak.

 

Modré Hory

Őket követte a Modré Hory rap együttes kiegészülve Roland Kanik billentyűssel, aki a zenei alapokat tette élőbbé. A banda tavalyi Big Beat című lemeze enyhen szólva nagy visszhangot váltott ki a szakma, kritikusok és a rapzene kedvelői között egyaránt.

 

Peter Cmorík

Peter Cmorík a Wednesday Blues Band nevű formációval kiegészülve szórakoztatta, megénekeltette és kicsit meg is táncoltatta a közönséget. Olyan kitűnő zenészek segítettek neki ebben mint Roland Kanik, Martin Zajko, Erich "Bobos" Procházka, Martin Gašpar, Pista Lengyel, Ajdži Sabo.

Az első napot kitűnő magyarországi Borsodi Blue Trió zárta, akiket idén a legendás Török Ádám is kiegészítette villanyfuvolán.

 

Juraj Griglák Band

 

Legjobban a második nap világsztár zenekarát várta mindenki, akik előtt Juraj Griglák, Szlovákia egyik legjobb basszusgitárosa és zenekara adott kitűnő koncertet és hangolta a közönséget az esti koncertre. Ez már a helyi szabadtéri színpadon volt, amely teljesen megtelt.

Egy rövid átállás után megérkeztek, akikre még az előzenekar muzsikusai is vártak, az izlandi Mezzoforte együttes. Aki ott volt, biztosan tudta, hogy mire számíthat, mit várhat ettől a zenekartól: kiváló hangszeres szólókkal tarkított örömzenét, ahol a fő dallamokat nagyszerűen vitte a szólógitár, a szaxofon vagy éppen a billentyűk. A rendkívül szimpatikus és közvetlen izlandi fiúkon látszott a zene, a hangszereik és a közönség iránti alázat, és öröm volt látni, hogy a már több mint harminc éve alakult zenekar – aki most 3 eredeti és 2 állandó vendégzenésszel játszott - mennyire élvezi, hogy zenélhet és hogy mindezt rajongó közönség előtt teheti.

 

Mezzoforte

A koncert vége felé már a színpad előtt táncoltunk és alig vártuk a Garden Party jól ismert dallamát, melyet mikor felcsendült mindenki közöse énekelt. Persze nem maradt el a ráadás sem és régi számaik egyvelegével búcsúztak a lelkes közönségtől. Úgy érzem mindenki elégedetten és akár közös fotókkal is távozhatott a remek koncertről.

Ismét egy különleges hétvégét zártak Deménden, egy kis faluban, ahová évek óta bátran jönnek a jazz hazai, magyarországi és világsztárjai is.

 

Első nap

Második nap

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin