OTT VOLTUNK: Egy varázslatos padlás, amit látni kell

A Tompa Mihály Országos Verseny szervezői idén is számos kísérő programmal készültek a több száz fiatalnak, fellépőnek, vendégnek. Ebből kiemelkedett a Komáromi Jókai Színház félig meséje, félig musicalje, A Padlás.

Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter 30 éve bemutatott művének premierje tavaly decemberben volt Komáromban és azóta már számos alkalommal láthatta a közönség a Jászai Mari-díjas Méhes László m.v. színművész rendezésében. De ezúttal több szempontból is különleges előadásnak lehettünk szem és fültanúi.

Közel 500 néző előtt állt színpadra a tizennégy szereplő és hihetetlen energiával töltődött meg a rimaszombati Városi Művelődési Központ színházterme köszönhetően az ott megjelent fiatal, tehetséges, kultúrát habzsoló diákoknak is.

 

A padlás

 

A darab főszerepében Béhr Márton egyetemi hallgató játszik, aki fiatal tudósként kísérletezik a padláson: távoli, titokzatos bolygók üzenetét próbálja megfejteni. Sünit, a szomszéd padlás lakóját Bárdos Judit alakítja.

 

A padlás

 

A padlás látogatói azonban nem földönkívüliek, hanem évszázadok óta bolyongó mesebeli szellemek, akiket kifelejtettek a mesékből. Bernáth Tamás (Herceg), Holocsy Katalin (Kölyök), Majorfalvi Bálint (Lámpás) és Skronka Tibor (Meglökő) játsszák és mutogatják jelbeszéddel a dalszövegeket, így nyomatékosítva az üzenetet.

 

A padlás

 

Történetesen ők is erre a padlásra várják Révészt, aki elviszi őket az emlékezet országába. Révész meg is érkezik egy távoli világból, csakhogy egy Barrabás B. Barrabás nevű gengszter testében landol, akit Tóth Károly kitűnően formál meg.

 

A padlás

 

Az előadás igazi meglepetése Robinson, a gép (videóanimáció Domján Gergely). Mellette láthatjuk még Mamókát, a szilvás gombócokkal (Cs. Tóth Erzsébet), Témüllert, a házmestert (Culka Ottó), a detektívet (Olasz István) és társát, Üteget (Szabó Viktor).

A padlás egy betörés, négy túlvilágot kereső szellem és két szerelmes fiatal varázslatos története, tizenhét csodás dallal megspékelve. Kiváló énekesi teljesítmények, parádés színpadkép, nem mindennapi látvány garantálja a sikert. A közönség több percen keresztül állva, vastapssal jutalmazta a kivételes előadást Rimaszombatban is.

Köszönjük az élményt … Nekem még aznap este "álmomban" is megjelentek a szereplők. Vagy talán nem is álom volt?! :)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor