OTT VOLTUNK: A jazz meghozta a szabadságot Dunaszerdahelyre

A több mint tízéves múltra visszatekintő Are you FREE? zenei fesztivál különleges színfoltja a dunaszerdahelyi zenei életnek. Az elmúlt évek alatt Vida Igor főszervezésében igazán különleges koncerteknek lehettünk fül és szemtanúi, igazi világsztárok látogattak el a csalóközi városba.

A tizenkettedik évadnak lengyel, cseh, szerb, horvát, észt, szlovák és magyar fellépői voltak.

Mindkét napban színvonalas koncerteknek örülhettünk, és jó volt látni, hogy visszhangra talált ez a fajta zene a nagyon sokféleképpen rétegzett közönségben.

 

Vida Igor

 

Szombaton délután akusztikus, hangosításmentes koncertekre került sor a Kortárs Magyar Galériában. Itt lépett fel a magyar jazz emblematikus alakja és a fesztivál egyik kiemelt fellépője, Szakcsi Lakatos Béla.

Az élő legenda, akinek pályája már lassan 60 éve tart, s akinek játékán nemzedékek nőttek fel.

Az idén 76 éves, Kossuth-díjas zongoraművész amellett, hogy „anyanyelvi szinten beszéli” a jazzt, számos egyéb műfajban is kamatoztatja zenei érzékenységét és virtuozitását, így nem egy színpadi mű és zenei gyűjtemény is fűződik a nevéhez.

Zenekarai világhírűek és legendásak, lemezeit csaknem a világ minden táján hallgatják.

 

Szakcsi Lakatos Béla

 

Legkedveltebb terepe mégis az improvizáció: játékában az amerikai bebop világa ötvöződik a roma zene sajátosságaival, a könnyűzene a klasszikus zenével, s mindezt a szintézist átitatja az az utánozhatatlan szenvedély, az a gyermeki játékosság és az a tudós attitűd, amit csakis egy szóval lehet jellemezni: Szakcsi.

Dunaszerdahelyen saját szerzeményei mellett magyar népdalfeldolgozásokat hallhattunk tőle.

 

A legendás zenész előtt egy négytagú formáció is lenyűgözte a közönséget, azaz:

Kovács Ferenc "Öcsi" (hegedű, trombita)
Kovács Zoltán "Ko" (billentyűk)
Brasnyó Antal "Anti" (brácsa, citera)
Horváth Dániel "Dudu" (hegedű)

 

Are You Free?

 

Kovács Ferenc alapítója volt a Budapest Ragtime Bandnek, mellyel 15 évig dolgozott. 1994 óta dolgozik a Balogh Kálmán Gipsy Cymbalom Banddel, melynek egyre inkább meghatározó tagja. 2001-ben jelent meg a hazai zenei életben legjelentősebb önálló produkciója, a Magony CD és ennek előadására felállított zenekara. A kortárs parasztbarokk zenét játszó Magony zenekar az egyik legegyedibb magyar zenei formáció. Már a Djabe zenekar első, 1996-os lemezének aktív közreműködője volt, majd 2001-től 2016-ig a zenekar állandó tagja, meghatározó szólistája.

Kovács Zoltán ugyanebben az időszakban volt a Djabe zenekar billentyűse. A koncerteken szóló zongora betéteiben gyakran kalandozott klasszikus hangzások felé is, amely mindig üdítő színfoltja az előadásoknak. Steve Hackett, a Genesis gitárosa, aki rendszeres közreműködője a Djabe koncerteknek, a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott Kovács Zoltán játékáról.

Brasnyó Antal pedig Lajkó Félix koncertjeinek állandó közreműködője, de Horváth Dániel is állt már színpadon a neves zenésszel, aki többek közt az Aznap formáció tagja is.

Öröm volt hallani a négy zenész egymásra találását és közös improvizációját. A dallamfolyamok ott és akkor születtek a színpadon. Erőteljes népzenei és kortárs zenei színezettel. Nem is csoda, hisz mind a négyen jártasak e műfajok területen is.

Ebben a két napban éreztük, hogy a jazz meghozta a szabadságot Dunaszerdahelyre. És reméljük jövőre is ezt teszi majd.

 

are-you-free-ds2019-01
are-you-free-ds2019-02
are-you-free-ds2019-03
are-you-free-ds2019-04
are-you-free-ds2019-05
are-you-free-ds2019-06
are-you-free-ds2019-07
are-you-free-ds2019-08
are-you-free-ds2019-09
are-you-free-ds2019-10
are-you-free-ds2019-11
are-you-free-ds2019-12
are-you-free-ds2019-13
are-you-free-ds2019-14
are-you-free-ds2019-15
are-you-free-ds2019-16
are-you-free-ds2019-17
are-you-free-ds2019-18
are-you-free-ds2019-19
are-you-free-ds2019-20

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András