A forró jazz visszatért Dunaszerdahelyre

Hot Jazz Band

Újra Dunaszerdahelyre látogatott a Hot Jazz Band zenekar. A "happeningre" a Művelődési Központ mozitermében került sor, majdhogynem teltház volt. A "Forró Jazz Bandája" a 20-as, 30-as, 40-es évek amerikai és magyar jazz klasszikusait játsza, emellett a két világháború közti magyar filmzenéket viszik színpadra. Ők azok, akik folyamatosan szerepelnek külföldön is és lemezeladásaik nyereségesek. Az idén harmincéves fennállását ünneplő csapatot munkásságukért nemrég Kossuth-díjjal tüntették ki.

Na de lássuk magát a koncertet. A színpad viszonylag kicsi volt, de a hat zenész kényelmesen elfért rajta. Háttérbe húzódva a ritmusszekció: Galbács István (dob), Juhász Zoltán (bőgő, gitár) és Szabó Lóránt (gitár, banjo). Oldalt a két fúvószenész: Bera Zsolt (harsona) és Fodor László (klarinét, altszaxofon). Ők ketten fogták közre Bényei Tamást, a frontembert, aki énekelt, illetve banjon és trombitán játszott.

 

 

A koncert három nagyobb egységre tagolódott. Először magyar filmzenéket játszottak sajátos feldolgozásokban. Engem Bényei egy kicsit Szilassy Lászlóra, a két háború közti színészre emlékeztetett mind kiállásában, mind hangszínében. Közben a swing dalok mellé kísérőnek négy fiatal ropta a táncot a színpad előtt a Pepita táncegyüttesből, és tényleg egy 30-as évekbeli mulatóban éreztem magam.

A második rész egy banjo-szett volt, ahol Bényei technikai bravúrokat mutatott be a banjóján, ami, mint elmesélte – gyermekkora óta kedvenc hangszere. De ez jellemző volt a zenekar tőbbi tagjára is, mármint, hogy virtuózitásban jeleskedtek, de a lírai szépségű számokat is megindítóan játszották.

A harmadik és egyben utolsó blokkban klasszikus jazz dalokat játszottak. A végén a nagy finálé: a Dunaág néptáncegyüttes tagjai táncoltak, a zenekar összes tagja szólózott. Bényei többször is megénekeltette a közönséget. Fantasztikus humorával hidalta át a dalok közti szüneteket, olyan hatást keltve, mintha a műsor megszakítás nélkül dübörögne. Lehengerlő volt úgy a hangzás, mint a látvány. A dunaszerdahelyi közönség szívébe zárta a bandát és a jazzt.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
fotó: Cséfalvay András (designer.photo)