Fotóbeszámoló: Első jubileumához érkezett a Csábi ORGONAest sorozat

A hagyományos májusi orgonaest immár ötödik alkalommal került megrendezésre a közép-szlovákiai Csábon. Ez a rendhagyó esemény nem pusztán hangverseny: a szervező Csemadok Csábi Alapszervezetnek az a célja, hogy a hallgatóság értse is az elhangzó zeneműveket, így ismét a műsorvezető Tóth Árpád információi, érdekes adalékai előzték meg a darabok felcsendülését. Szintén a koncertélmény elmélyítése kedvéért a szervezők most már szokásosan a templomban kivetítést alkalmaztak, ami révén a közönség számára láthatóvá vált az orgonista játéka, így a hallgatóság úgymond a kulisszák mögé is betekinthetett. Egy különlegességgel is készültek a szervezők a jubileumra, így a koncert élőben volt követhető az interneten portálunkon.

Az idei hangverseny meghívottja a Budapesten élő Horváth Márton Levente volt, aki magát elsősorban zeneszerzőnek tartja és másodsorban orgonaművésznek. Elárulta, hogy nem ez az első alkalom, hogy Csábon jár. A helyi kórussal már évek óta működik együtt, több kórusművének az ősbemutatója fűződik hozzájuk, valamint többször járt a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztiválon is mint zeneszerző. De nem utolsósorban a helyi orgona felszentelésénél is ő szólaltatta meg a hangszert.

Most arra vállalkozott, hogy új oldalát mutassa meg a koncertre látogatóknak. Klasszikus és kortárs művek váltották egymást a programban és olyan színeit mutatta meg az orgonának, amelyet a korábbi évek előadóinak még eddig nem sikerült. A koncert elején és végén Bach művei csendültek fel, a közepén pedig a francia orgonairodalomba kaphattunk betekintést. A program első és második részében is hallottunk kortárs műveket magától az előadótól és Kerékfy Mártontól is.

A Csábi ORGONAestek elmaradhatatlan közreműködői a Csábi Szeder Fábián Dalegylet és a hihetetlen hangi kvalitásokkal rendelkező helyi énekesnő, Híves Mária, akik most is csatlakoztak a művészhez egy-egy darab erejéig. A kórus Horváth Márton Levente Locus iste című művében mutatkozott be, Kerékfy Márton Három mondat a szeretetről című darabjában pedig Híves Mária énekelt szólót. A műsor közepén a kórushoz csatlakozott a helyi gyerekkar is, akik Zaťko Veronika vezényletével Léo Delibes O salutaris hostia című művét adták elő, Híves Boglárka szóló énekével kiegészítve.

Igazi zenei ünnep kerekedett május 10-e vasárnap este a csábi templomban, ahol a község lakói és a környék érdeklődői ismét új oldaláról ismerhették meg az orgonát, melyet méltán neveznek a hangszerek királynőjének.

 

orgonaest5-09
orgonaest5-07
orgonaest5-24
orgonaest5-23
orgonaest5-16
orgonaest5-11
orgonaest5-18
orgonaest5-06
orgonaest5-01
orgonaest5-08
orgonaest5-19
orgonaest5-10
orgonaest5-17
orgonaest5-22
orgonaest5-25
orgonaest5-14
orgonaest5-13
orgonaest5-26
orgonaest5-21
orgonaest5-02
orgonaest5-05
orgonaest5-20
orgonaest5-27
orgonaest5-12
orgonaest5-15
orgonaest5-04
orgonaest5-03

 

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk
fotó: Göbölös Lajos (Lala Photo)