Gömör központjában találkoztak a kórusok

Concordia Vegyeskar

A Csemadok rimaszombati alapszervezetének, a besztercebányai önkormányzati kerület képviselőinek és a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus lelkes tagjainak köszönhetően ez évben ismét Gömör szívében Rimaszombatban találkozhatott 3 hazai és 1 magyarországi kórus.

A VI. Gömöri kórustalálkozóra november 14-én szombaton a rimaszombati Művelődési központ színháztermében került sor. A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus, de más kórusok nagy része is általában saját régiójában kap leginkább bemutatkozási lehetőséget. Egy kórustalálkozó lehetőséget nyújt arra, hogy egymástól távol működő kórusok találkozzanak, barátkozzanak és mutatkozzanak be egymás előtt.

A VI. Gömöri Kórustalálkozó meghívott hazai vendégei a tornaljai Andante Vegyeskar és a révkomáromi Concordia Vegyeskar voltak, magyarországi vendégként pedig a miskolci „In Aeternum” Bartók Kórus érkezett Rimaszombatba. A találkozó alapgondolatát és küldetését tehát ez évben is sikerült tovább vinni. A négy kórus különböző művek és műfajok színes skáláját mutatta be a színpadon.

Először a Rimaszombatiak léptek színpadra üdvözölve így a vendégeket. Műsorösszeállításuk első felében a kórus karnagya által komponált Miatyánk című ima latin változatát, majd egy Bach művet adtak elő. Programjuk második felében könnyed, szórakoztató jellegű művekkel szórakoztatták a maroknyi, ámbár lelkes közönséget.

3 nap eltéréssel a tornaljai Andante Vegyekórus a rimaszombati művelődési központ színpadán ünnepelhette megalakulásának 40. évfordulóját. „1975. november 17-e mindig emlékezetes marad számomra, hiszen akkor jöttünk össze először, pontosan 21-en Barassó Katalin és a Csemadok akkori vezetőségének, választmányának a hívására. Ez volt az első kóruspróba. Év végéig már több mint harminc tagunk volt, majd negyvenre gyarapodott a kórus létszáma” – emlékezett vissza Balajti Lajos, a kórus elnöke. 2001-től a kórus karnagya Kurali Ágnes, akinek határozott szakértelme, jókedve és pozitív energiája kihat minden egyes kórustagra és előadásukban visszaköszön a színpadról. Előadásukban Mozart, Rutter művek szólaltak meg, ahogy ERA Ameno című modern kórusműve is elhangzott zongora- és dob kísérettel.

A miskolci „In Aeternum” Bartók Kórus egy másmilyen színfoltja volt az estének. Az „In Aeternum” Bartók Kórus ez év júliusában részt vett a Szlovákia Folk 2015 Nemzetközi Kórusversenyen és Fesztiválon, ahol az „a capella folklór” kategóriában arany minősítést nyert. Rimaszombati fellépésük alkalmával is meghatározó volt ezen műfaj hatása. Négy szlovák dallal, csángó-magyar szerelmi dalokkal és egy Bárdos Lajos-művel érkeztek. A kórus másfél éve alakult a nagy múltú Miskolci Bartók Kórus kamaraegyütteseként. Jelenleg 18 tagot számlál, vezetőjük Sándor Zoltán a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti egyetemi tanára.

Az est utolsóként színpadra lépő vendége a komáromi Concordia Vegyeskar. Fellépéséről mindent elárul a tény, hogy a kórus 35. éves fennállása óta a szlovákiai magyar énekkarok élvonalába tartozik. Díjak egész sorát nyerte el, fellépéseik során eljutottak Európa számos országába, sőt, a tengeren túlra, az USA-ba is. Műsoraik is a színvonalról tanúskodnak, hiszen azok általában igyekszenek felölelni a zeneirodalom reneszánsztól napjainkig tartó időszakát. Programjukban Halmos, Monteverdi, Kodály, Rossini, Szokolay Sándor, Szíjjártó Jenő művek és Tóth Péter Esti imája is elhangzott.

A hagyomány szerint a műsor vége felé közeledve nem maradhatott el a kórusok közös éneklése sem. Szíjjártó Jenő két művét Stubendek István, míg Smetana Hazám c. szimfonikus ciklusának Moldva-tételét Sándor Zoltán vezényelte. A hivatalos programot egy laza baráti vacsora, köszöntők és közös éneklés követte, megkoronázva így ezt a különlegesen értékes estét és találkozást.

Tóth Szilvia, ATEMPO.sk