Ünnepi program, jubileumi ülés és konferencia a Csemadok 65. évfordulójának tiszteletére

Csemadok 65

Megalakulásának 65. évfordulója alkalmából szakmai konferenciával egybekötött jubileumi ülést tartott Diószegen a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, ismertebb nevén a Csemadok, amely a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezete.

A szombati jubileumi ünnepség a "Kultúránk-megmaradásunk záloga" nevet viselő szakmai konferenciával kezdődött el. A több határon túli magyar szervezet részvételével zajló konferencián többek között Kötő József, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, valamint Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke tartott előadást a szervezeteik által az elmúlt évtizedekben megszerzett tapasztalatokról, jövőbeni terveikről és lehetőségeikről.

Bárdos Gyula a Csemadok tevékenységének fontosságára és közösségmegtartó erejére rámutatva kiemelte, hogy a szervezet több egymást váltó politikai rendszerben is fenn tudott maradni és meg tudta őrizni a közösségen belüli szerepét is.
"Kormányok váltották egymást, de a közösség megmaradt (...) s a Csemadokot is a szervezet tagjai tartották meg, nekik köszönhető az is, hogy senki sem tudta legyőzni az itt élő magyar közösség erejét" - szögezte le.

Délután a helyi művelődési házban tartott ünnepi ülésen köszöntőjében Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta: a felvidéki magyarság és az egész magyar nemzet számára fontos erőforrás az a közösségben rejlő hit és akarat amely a múltban gyökerezik és a jövőre ad útmutatást. "Ugyanilyen fontos, hogy legyenek a magyarságnak olyan szervezetei, amelyet ez a közösségi erő működtet" - szögezte le Répás Zsuzsanna. Mint mondta, a Csemadok olyan szervezet amely hat és fél évtizede azon dolgozik, hogy összetartsa a magyar közösséget, az egész felvidéki magyarságot átszövő ernyőszervezetté vált, élete egybefolyt a felvidéki magyarság mindennapjaival, miközben tevékenysége erősíti a magyar identitástudatot, s ezért is stratégiai fontosságú.

Az esti ünnepi műsort Bárdos Gyula nyitotta meg rövid köszöntővel, amit Gurcsó István A költő kérdez című verse követett Józsa Mónika előadásában. A rendezvényen a jubiláló Szőttes Kamara Néptáncegyüttes mutatott be részletet a „Három a …” című műsorából. Őket követte a hazai Dió-héj citerazenekar, aki szatmári és csallóközi népdalcsokorral készült. A programot az 50 éves Szlovákia Magyar Pedagógusok Vassa Lajos Kórusa zárta Józsa Mónika vezényletével, akik októberi amerikai turnéjuk programjából adtak ízelítőt.

A Csemadok Szlovákia és alighanem Közép- és Kelet-Európa legnagyobb társadalmi-kulturális egyesülete, a felvidéki magyarság legnagyobb tagságú és legszélesebb körű tevékenységet folytató szervezete. A Csemadok 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban, Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. A szervezet hivatalos megnevezése a kilencvenes évektől Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, ám a folyamatosság megőrzése érdekében az eredeti név rövidítéséből származó Csemadok nevet is megtartotta. A Csemadok taglétszáma jelenleg közel hatvanezer fő, a szervezet elnöke 2012 októberétől Bárdos Gyula.

ATEMPO.sk
MTI nyomán