Az 50 éves jubileumra készül a Pedagógus Kórus

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa március 7. és 9. között Deákin tartotta 537. összejövetelét. A Vass Lajos Kórus ez év szeptemberében tartja jubileumi hangversenyét megalakulásának 50. évfordulója alkalmából.

Az összejövetel összes próbáját ezúttal az énekkar művészeti vezetője, Józsa Mónika tartotta, mivel a kórus vendégkarnagya, Tóth Árpád a hétvégén Budapesten koncertezett. Mindkét fellépés műsorát is ő vezényelte.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A jubileumi hangversenyre három magyarországi zeneszerző írt – felkérésre – művet a Tanítókórusnak. Csemiczky Miklós: Dies Sanctificatus és Tóth Péter: Őrizz, angyal! című művével a kórus már a februári (dunaszerdahelyi) összejövetelén megismerkedett.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A deáki összejövetel előtt megérkezett Kocsár Miklós: Pater noster című műve is, amelyet a pénteki, március 7-i próbanapon sikerült nagy vonalakban megtanulni.
A Vass Lajos Kórus március 8-án, szombaton este Diószegen lépett fel a Csemadok megalakulásának 65. évfordulója alkalmából tartott díszünnepélyen. A rendezvényen életmű-díjjal tüntették ki (többek közt) a kórus társadalmi elnökét: Hecht Annát, és egykori alapító tagját: Lévay Tibort.

A kórus az esti hangversenyen hat művet adott elő: Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz, Szokolay Sándor: Ima rontás ellen, Kocsár Miklós: Hegyet hágék, Szíjjártó Jenő-Weöres Sándor: A meséről, Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá és Jack Halloran: Witness című művét. A műsor utolsó műve ősbemutató volt; a kórus a sprirituálét az októberben esedékes kanadai-egyesült államokbeli vendégszereplésére vette fel a repertoárjába.

Az Esterházy János Emlékéremmel kitüntetett Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa nevében a kórus elnöke, Hecht Anna március 9-én koszorút helyezett el Esterházy János tiszteletére Budapesten a Szép utca-i emléktáblánál.

aTEMPO.sk
Horváth Géza