Az Expired Passport álrajongói videókkal búcsúzik basszusgitárosától

Az Expired Passport szubjektív hard rock zenekar két „álrajongói“ amatőr videóval búcsúzik Szabó László Szampótól, aki 2006 és 2016 között bő tíz évig basszusgitározott az együttesben. A tavalyi Tűzvirág Fesztiválon május végén, Naszvadon készült felvétel születéséről a zenekar vezetőjét, Lacza Gergelyt, vagyis Gerőt kérdeztem.

 

Miért „álrajongói“ amatőr videóról van szó?

Ennek hosszú története van, de megpróbálom röviden összefoglalni. A zenekar a 18 és fél éves létezése során már elkészített egy demót és két hivatalos CD-t, de közös szándékunk ellenére valahogy sohasem tudtunk videoklipet készíteni különböző okok miatt. Amatőr klipek, rajongói-, koncert-, illetve szöveges videók már készültek, de profi klip, vagy koncertvideó nem. Az utóbbihoz Naszvadon végül is nagyon közel álltunk, hiszen koncertünket képileg és hangilag is rögzítették, azonban a többkamerás videó sajnos „elszállt“, így csak az audió felvétel maradt meg...

 

Gondolom, ez kicsit bosszantott benneteket...

Nem kicsit... Szerencsére hamar túltettük magunkat a történteken, és örültünk, hogy legalább a hangfelvétel megmaradt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Ki készítette a hangfelvételt?

Dombóvári Balázs Dombesz barátunk, aki a legutóbbi, ZOO című albumunkat is keverte és maszterelte. Koncertek alkalmával is sokszor dolgoztunk együtt, mindig biztonságban érezzük magunkat, amikor ő és a csapata hangosít bennünket, hiszen már ismeri a számainkat, és a rigolyáinkat is. Mi pedig megnyugszunk, mert tudjuk, hogy vele nem lesz gond, maximum velünk... Természetesen a keverést és a masztert ezúttal is rábíztuk. A félig nyitott sátor, ami alatt játszottunk, nem éppen a legideálisabb helyszín hangfelvétel készítésére. Dombesz utólag szabadkozott is, hogy a sávok ilyen feltételek mellett nem úgy szólnak, ahogy kellenének, de úgy gondoljuk, hogy a körülményekhez képest a maximumot kihozta a nyersanyagból.

 

Az albumon sok sáv megszólalhat, egy koncert esetében azonban erre nincs lehetőség. Ráadásul ha valamit elrontasz, akkor nem lehet javítani.

Azért vannak, akik trükközgetnek, nem is keveset. Az „utójavítás“ már bevett dolognak számít, sajnos. Ha pl. egy-két akkordot javít ki egy gitáros, az még hagyján, de nem kevés olyan „koncertfelvétel“ jelenik meg, ahol pl. a teljes éneksávot stúdióban újra rögzítették. Ezt nem igazán tartom etikusnak. A lemezünkön is csak azt hallod, amit felvettünk, a stúdióban a hibás részeket természetesen újra vettük. A koncerten ezt nem tehetjük meg, így olykor kisebb hibák is belecsúsznak a produkcióba, azonban én úgy gondolom, ettől szép, ettől eredeti az élő muzsika. A kedvenc koncertlemezeim is teljesen „nyersek“ (pl. Deep Purple: Made in Japan).

 

Tehát semmit sem javítottatok?

Semmit. Csak az éneket, a dobokat, a basszusgitárt és az egy szál gitárt hallod, és úgy, ahogy a koncerten játszottunk.

 

Miért ezt a két számot választottátok ki a koncertről?

Mert szubjektív megítélésünk szerint ezek sikerültek a legjobban... Egyébiránt A kórral jár és a Madártávlat című szerzeményekről van szó, tehát mind a két albumunkról képviselteti magát egy-egy dal.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Térjünk vissza a videóhoz. A koncertről készített profi videófelvétel az ismert okok miatt nem maradt fenn, amatőr videók viszont készültek.

Igen, ezeket illesztette be a videó vágója és finalizálója, Urbán Csongor a „klipbe“, továbbá a Tóth Tibor által készített előre felvett gegeket, amelyeket a koncertünk során a ledrácson vetítettek. Mivel amatőr felvételeket használtunk, a gegeket is nyersen építette bele Csongor a videóba, ráadásul a váltások, effektek is szándékosan olyanok, amilyenek. Hogy úgy mondjam, nem akartuk a profizmusnak még csak az illúzióját sem kelteni, haha. De pont így a jó, ettől lett „álrajongói“ amatőr videó. A hangfelvétellel persze nem ez a helyzet, de erről már beszéltünk.

 

Végül is miért volt fontos számotokra ez a két felvétel?

Ennek három oka is van. Az egyik az, hogy régóta szerettünk volna aránylag tisztességes körülmények között több sávban rögzíteni egy koncertünket, s közkinccsé tenni róla egy-két nótát, hiszen saját magunk sem tudtuk eddig, hogy milyen egy jó minőségű Passport koncertfelvétel, mivel nem birtokoltunk ilyet, csak diktafonos, jobb esetben vonaljeles cuccok álltak rendelkezésünkre. A másik oka az, hogy ebben a felállásban nem készült stúdiófelvétel, s így legalább egy jó minőségű koncertfelvétel fennmaradt. A harmadik ok pedig búcsú Szampótól, aki közel 11 évig volt a zenekar basszusgitárosa, a 11 pedig már gombócból is sok, így ez a minimum, amivel meg tudjuk hálálni azt, amit hozzátett a csapathoz.

 

Szampó helyére a The Butchers basszerosa, Bartha Tamás érkezik.

Igen, hamarosan már vele próbálunk (Tomi természetesen a „henteseknél“ is tag marad), ami végül is nem lesz új dolog, hiszen párszor kisegített bennünket, sőt, Gímesen egy olyan koncertünk is volt, ahol az aktuális, azaz a legújabb felállás játszott le egy koncertet. Legközelebb egy akusztikus mini fellépésünk lesz a nagymegyeri Plauter Kúriában, a Felvidéki Értékőrzők diákvetélkedő döntőjén, ha jól tudom, a Kor-Zár és az Arizóna együttesek társaságában. Nyárra és őszre szintén vannak terveink, s jövőre pedig 20 éves lesz a zenekar, amit szeretnénk kellőképpen megünnepelni. 

Kétyi Anikó, aTEMPO.sk