KLIPPREMIER: Megérkezett az új Jóvilágvan videó - Idő

Jóvilágvan

Hosszú idő után megérkezett a párkányi Jóvilágvan új klipje. Az Idő című dal a harmadik lemezük első hírnöke, melyhez egy igazán különleges videót is készítettek.

Trencsík Pál ötlete volt gyakorlatilag minden. Az alapkoncepció az, hogy a dalt négyszeresére lassítjuk, s úgy engedjük le a forgatás közben. Készítettünk két tesztvideót is, ahol megnézhettük, mennyire működik a dolog. A nagy napra elkészítettünk minden feliratot és kelléket, összetrombitálunk néhány segítőkész rajongót, s Pál és Káposztás Marci vezényletével ötször-hatszor felvettük az előre megbeszélt mozdulatsorokat. Egy-egy ilyen felvétel legalább negyed órás volt, hiszen a négy perces dalocskánkból a lassítás után rögtön 16 perces lett, így jó ideig eltartott, mire elég képanyagot készítettünk. Én előtte sokat gyakoroltam tükör előtt is, hiszem meg kellett szoknom, hogy halálosan lassan kell eltátognom a szavakat.

Az így kapott képanyagot aztán négyszeresére gyorsítottuk, így az ének tempóban volt, minden és mindenki más viszont négyszeres sebességgel száguldozik a képernyőn. A retró hangulathoz hozzátesz a párkányi kultúrház miliője, a cukiságfaktort pedig Béla, a macska, valamint Dalma és Frida kutyák biztosítják. Törekedtünk a szürreális, furcsa hangulatra, ami úgy érzem, sikerült is.

Köszönjük mindenkinek, aki időt, energiát áldozott rá!” - mondta Bokor Réka, aki még sok érdekességet elárul nekünk.

 

Bokor Réka

 

Kicsit hihetetlen, de Fecske után ez a zenekar következő hivatalos klipje. „Sem a Fecske, sem az Idő nem szokványos zenei klipek, inkább kísérletek és a ”csináld magad” kategóriát erősítik :-) A krónikus „klipteleségünket” a legnagyobb hiányosságunknak tartom, de ebből majd a jövőben szépen kigyógyulunk. Az első lemez 15 dalához egyáltalán nem készült videoklip, a másodikhoz is csupán a Fecske. A két kivétel a Melyiké vagy és a Levegő c. dalok, melyek a Gombaszögi Nyári Tábor médiastábjának segítségével készültek el. A harmadik lemezhez legalább hármat szeretnénk, ebből az Időt most publikáltuk.”

A dal szövegét Hegyi Krisztina írta, akivel már jó ideje együttműködik a csapat. „Kiki nagyon egyedi szerző és lelkiismeretesen dolgozik a dalokon. Mindig melegséggel tölt el, mikor próbán nagy komolyan magyarázza, hogy itt ezt a szót, esetleg szótagot (!) át kellene írni, mert úgy kifejezőbb, vagy egyszerűen szebb, jobban esik a fülnek, stb. Tényleg szívét-lelkét beleteszi a dalokba és így nekem is természetesen jólesők ezek a szövegek, s már első olvasatra kötődöm hozzájuk. Nagyon tetszik Kiki szövegeiben, hogy megrögzötten törekszenek a szépségre. Emellett gazdag szerző is, egyre-másra születnek az újabb gondolatok és Pállal is remekül együtt tudnak dolgozni.”

És hogy mit is rejt az Idő? „A mondanivalók összefoglalása – na, ez kemény dió. Kiki éppen abban látja a kihívást, hogy egy szöveg sokfélét jelentsen. Mindenkinek mást. Nekem ez a dal az idő folyásáról, az élet csordogálásáról szól, nagyon erős üzenettel: mocsárból is lehet rózsaszirmos tó, ha az ember átadja magát a gondviselésnek, az egyenetlen jónak.”

Jöjjön tehát az újdonság:

 

Az új lemez, melynek a címe csak egyszerűen jóvilágvan hamarosan mindenki számára elérhető lesz. „A harmadik lemez ugyan fizikailag elkészült, de az „élete” még előttünk van, szóval ez még csak az út eleje. Elégedetté az tenne, ha a közönség megszeretné a dalokat. Izgatott viszont abszolút mértékben vagyok, még egy halom szervezési feladat áll előttünk, s ugye maga a lemezbemutató.”

A nagy nap március 30-án lesz és a budapesti Barbra Negrába invitálnak mindenkit. A zenekar nagyon készül, több érdekességet is tartogatnak a közönségnek. „Elsősorban az új dalok színpadi verziójával és őszinte szeretettel várjuk ezt a napot. Játszunk a régi dalok közül is, de elhangzanak JVV témájú szövegek is a Slam Poetry Felvidék jóvoltából, lesz VJ, valamint lehet lesz majd zenekari pólókat és hoodykat venni, s pezsgővel lelocsolt CD-kből sem lesz hiány. Ünnep lesz. Párkányból partybusz is indul a mulatságra, érdemes kihasználni :-)”

 

Jóvilágvan

 

Talán nem mindenki tudja, de tavaly egy változásra is sor került a zenekarban. Jáger Zoltán lett az új dobosunk, nyergesújfalusi lakos. A Jóisten is közénk teremtette, zeneileg, emberileg. Már lassan egy éve örvendezünk neki! Remekül megy vele a közös munka, a koncerteken is biztos támasza a zenekarnak. A lányokat óvatosságra intjük, mert nagyon megnyerő a mosolya. :D”

Természetesen a lemezbemutató után útnak indul a zenekar és több helyszínen is életre kelti az új albumot. „Szépen alakult a nyár, meghívást kaptunk Sárvárra, Óvárra, Ógyallára, mi nyitjuk a pozsonyi Magyar Kulturális Hetet június 9-én, de egy „keleti turnét” is megálmodtunk, a tervek szerint átszelnénk a Fülek-Rozsnyó-Kassa-Nagykapos tengelyt is. Természetesen ott leszünk Gombaszögön idén is, Párkányban is többször koncertezünk majd, s augusztusban ismét megszervezzük a fORMA fEST nevű összművészeti fesztiválunkat.”

Sok sikert kívánunk és már nagyon várjuk az új CD-t :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk