FRISS: Új dal és új lemez Carameltől

Hetedik stúdiólemezét stílszerűen 7 címmel készítette el Molnár Ferenc Caramel. Az új album mellett egy új dal is megjelent a világhálón.

"Úgy próbálom megírni dalaimat, hogy a közönségem azonosulni tudjon a témákkal, amelyekről énekelek. Most olyan lemezt akartam készíteni, amelyet jó hallgatni, nem erőszakolja meg a füleket, a lelkeket és az agyakat. Egyszerűbb, általam jól ismert témákról akartam szólni, nem kérdéseket feltenni magammal és az életemmel kapcsolatban" - mondta Caramel.

Azért is 7 lett a lemez címe, mert a szerencseszámáról van szó, ráadásul a hetesnek van egyfajta misztikus tartalma a kultúrában. Hozzátette, hogy a CD borítóján a Caramel 7 szöveget egy új betű- és számtípussal jelenítették meg, ami Bogdán Balázs Balu munkája. Ő készített néhány hónapja A Zeniten túl című szám klipjében 360 fokban körbejárható virtuális valóságot. Az énekes szerint "a betűk és a szám kis kanyarja a klip digitális zaját, rezzenését érzékelteti." A lemezborítót a grafikusként végzett Tarján Zsófi, a Honeybeast énekese tervezte.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Előző stúdiólemezén, a három évvel ezelőtt megjelent Epicentrumon Caramel olyan témákat érintett dalaiban, mint a globalizáció vagy az értékek. "A 7 sokkal letisztultabb, emberközelibb, játékosabb lett, több szó esik az érzelmekről, a szeretetről, családról, szerelemről. Persze azért ott van a témák között a szabadság, az igazság is, ezek nagyon fontosak számomra".

A Nekem a világ (Szofi dala) című szám kislányának íródott. "Számomra fontos volt, hogy később ezt elő tudja venni, meg tudja hallgatni és emlékezni tud a kapcsolatunkra. Felvettük a kacagását is, ami a szám elején és végén hallható" - fejtette ki Caramel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az Elzárt övezet című dal különlegessége Csík János hegedűjátéka, illetve a hangszer által hozott magyaros íz. Az énekes elmondta, hogy a népzenét mindig nagyon szerette, tervei szerint a következő lemezén sokkal több népzenei, etnós motívum lesz, akár romás utalások is. "A 7 esetében arra törekedtem, hogy minden dal másmilyen legyen, például más-más technikákkal, hangszínnel énekelek".

A Zeniten túl című dal után ma nyilvánosságra került a Használd a szíved című dal is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A lemez dalait Somogyvári Dániellel együtt hangszerelte és keverte az énekes-szerző. A zenei részeket is lényegében ők ketten játszották fel, a közreműködők között volt még Caramel koncertzenekarából Kardos Norbert és Molnár Levente billentyűs, valamint Szabó Márton gitáros.

Felvidéken augusztus végén a Szimői Fröccsnapokon találkozhatunk élőben az énekessel.

Caramel az idei évet is karácsonyi nagykoncerttel zárja a Papp László Budapest Sportarénában december 22-én. "Azt tapasztalom, hogy folyamatosan változik a közönségem, és minden évben komoly kihívás az emberek érdeklődését felkelteni" - mondta az előadó.

A 2005-ben a Megasztár televíziós tehetségkutatón aratott győzelmével országosan ismertté vált énekes eddigi albumai közül négy (Dalok - 2005, Nyugalomterápia - 2005, Lélekdonor - 2010, Vízió - 2011) vezette a magyar listát. Számos slágert írt (Szállok a dallal, Várt váratlan, Mennem kell, Párórára, Te vagy aki kell, Maradjon így, Jelenés) és Fonogram-díjat is kapott.

ATEMPO.sk / MTI