A Dal 2015: Fool Moon - Back 2 Right

A Fool Moon - Back 2 Right című dala a következő, mely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2015. január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2015 versenyben.

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, és azóta - hazánkban egyedülállóan – a pop- a’cappella, azaz hangszeres kíséret nélküli éneklés popzenei műfaját népszerűsíti. Első lemezük “Csillagok…” (2003, Warner-Magneoton) címmel került a boltokba, melyen magyar slágerek feldolgozásai hallhatók, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául, többek között olyan előadóktól mint Sting, Paul Simon vagy Eric Clapton, sőt, Acappelland (2008, MDB Records) című nagylemezükön még bantu nyelven megszólaló dal is hallható.

2008-ban Kováts Kriszta “Arany-óra” című előadásával zenei kísérletet tettek a magyar irodalom és könnyűzenei acappella éneklés határainak kitágítására, majd a popzenéhez visszatérve, 2012-ben megjelent GeorgeMichaelJackson5 című lemezükre személyes kedvenceiket gyűjtötték össze Michael Jackson és George Michael dalaiból.

Ugyancsak 2012-ben egy saját készítésű, magyar nyelvű, pop-acappella sláger is az együttes nevéhez fűződik, amely az első ilyen jellegű dal a magyar popzene történetében. A “Kettesben jó” a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film végefőcím-dalaként csendült fel a hazai és külföldi mozikban.

2012 végén Takács Nikolas-szal, közös adventi turnéjukkal és Music & Soul című lemezükkel a hazai toplisták élére kerültek. 2013-ban a lemezt Fonogram-díjra jelölték.

2005-ben a Fool Moon a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett, amikor első helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb szakmai megmérettetésén.

2006-ban az együttes a VI. Tajvani Nemzetközi A Cappella Versenyen kapott első helyezést és két különdíjat, majd 2010-ben az olaszországi Solevoci Nemzetközi Acappella Versenyen a “Szerelem, szerelem…” című dallal a legjobb átirat díját nyerte el.

2009-ben az Acappelland című lemezen megtalálható népdalfeldolgozást - rangos mezőnyben - Nemzetközi CARA díjra is jelölték legjobb folk/világzene kategóriában, olyan együttesekkel egy mezőnyben, mint a King’s Singers, Neri per Caso vagy a Take6.

12 éves pályafutásuk alatt együtt dolgoztak a legismertebb hazai előadókkal. 2008-ban a Fool Moon képviselte Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen. 2014-ben It Can't Be Over című dalukkal szintén ott voltak az Eurovíziós dalválogató magyarországi döntőjében.

Fennállásának 12 éve alatt a Fool Moon 15 országban koncertezett, többek között Tajvanban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában is.

A vokális zene népszerűsítése céljából 2005-ben életre hívták Szegeden az egyetlen magyarországi a’cappella ünnepet, a “Fool Moon” Nemzetközi A Cappella Fesztivált, mely évről évre egyre nagyobb sikerrel kerül megrendezésre.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

  

aTEMPO.sk / A Dal 2015