A Dal 2015: Leander Rising - Lőjetek fel

A Leander Rising Lőjetek fel című dala a következő, mely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2015. január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2015 versenyben.

A kezdetben Köteles Leander egyszemélyes projectjeként indult, mára már Leander Rising-ként ismert zenekar történetének kezdete 2009-re datálható. A project még ebben az évben egészült ki Vörös Attilával, aki 2010 és 2012 közt végigturnézta a világot a legendás amerikai csapat, a Nevermore gitárosaként.

Eleinte kettejük közös munkája jelentette az interneten akkor már jelen lévő sikereiket, majd újabb fordulatként, igazi mérföldkőnek számított a csapat első debütálása, amelyet 2010 szeptemberében tartottak egy többszörösen teltházas fővárosi koncerten, aminek a sikerein felbuzdulva abba is hagyták a project-ezést és immáron teljes körű zenekarként folytatták a pályafutásukat a Fonogram díjas Wendigo zenekarból ismert Takács Jozzy-val, illetve később a dobos Budai Bélával kiegészülve.

Az együttes első igazi debütálása egy kisebb, 4 állomásos miniturné volt 2011 márciusában. A turné minden egyes állomása teltházas volt, a fővárosban pedig közel 900 ember volt kíváncsi az együttesre.

A Leander Rising 2011 júliusában szerződött le a Sony Music-hoz, akiken keresztül 2012-ben meg is jelentették Magyarországon a „Szívidomár”, Amerikában eddig teljesen egyedülálló módon pedig a „Heart Tamer” c. lemezüket, amin több világhírű vendégszereplő, illetve szakember is közreműködött. 2012 novemberében a Heart Tamer európai változata is megjelent. Ugyanebben az évben szerződtette le a csapatot a Sony ATV is.

A hátuk mögött számos budapesti, szabadtéri teltházas koncerttel, valamint több hatalmas sikerű klub illetve nyári fesztiválturnéval elmondható, hogy a csapat napjaink egyik legsikeresebb zenekarává nőtte ki magát, amit a közönség még a 2012-es évben Fonogram díjjal is jutalmazta.

A Leander Rising-ot 2013-ban szerződtette le a Hear Hungary Music és 2014 októberében Öngyötrő címmel megjelent a zenekar 2. stúdióalbuma, amelyen többek között megtalálható a Lőjetek fel című dal is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

  

aTEMPO.sk / A Dal 2015