A Dal 2015: Magyar Bori - Lead me to heaven

Magyar Bori

Magyar Bori Lead me to heaven című dala a következő, mely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2015. január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2015 versenyben.

Magyar Bori már kicsi kora óta nagyon fogékony volt a zenére. Kilenc éves korától tanult népi éneket egészen tizenhét éves koráig. Először a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában, majd egy évet a váci Pikhéty Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, később magántanítványként.

Emellett több hangszeren is játszik: zongora, klarinét, gitár. Pályafutását 2003-ban a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületében kezdte, ahol belekóstolt a musical és a rockopera világába, valamint számos kisebb-nagyobb városi és egyetemi rendezvények rendszeres fellépője volt.

Tizenhat és tizennyolc éves kora között a Tavaszi Lednek rockzenekar front embere, majd tizenkilenc éves korától négy éven keresztül a Besh o droM együttes énekese volt, akikkel körbeénekelte a világot: Európán túl felléptek még Ausztráliában a Womad világzenei fesztiválon és Tajvanon, de többször jártak Mexikóban is. A Besh o droM énekesnőjeként figyelt fel rá Bobby McFerrin is, aki elhívta Borit a Bobble című improvizatív operája moszkvai előadására, ahol Bori szólóban egy széki népdalt adott elő, egy New York-i beat boxer kíséretével. Előadása annyira lenyűgözte az amerikai énekes-karmestert, hogy magyarországi fellépésére is meghívta énekelni.

Bori szívesen kísérletezik különböző népek népzenéjének fuzionálásával és a népzene és más zenei műfajok vegyítésével is. Így 2010-ben a népzenét és a drum and bass-t összehangoló Goulash Exotica, majd az elektronikával fuzionáló Analog Cuvée énekesnője volt. 2010-től datálódik a Butterfly Effect izgalmas zenei formáció is, aminek tagjai a legkülönfélébb zenei kultúrákból érkeztek, kialakítva ezzel a jazz, a hip-hop, a népzene és a klasszikus zene páratlan ötvözetét. Bori 2015-re szólókarrierje építését tűzte ki célul, de rendszeresen fellép emellett a Butterfly Effecttel, a Delalamm-mal, a Makámmal és duó formációban is.

Saját magát a világzenei énekesek közé sorolja.

 

ATEMPO.sk / A Dal 2015