Az ír kocsmazene találkozása a magyar népmesékkel: Firkin - Focimese

A friss Fonogram-díjas Firkin zenekart az a megtiszteltetés is érte, hogy meghívták őket a magyar fociválogatottat buzdító előadók sorába (Brains, Punnany Massif, PASO, Ocho Macho, Lotfi Begi, The Biebers, stb.). Ennek apropóján született meg a Focimese című dal, amely egy minden magyar számára ismerős zenei motívumot dolgoz fel.

Az alapvetően az ír népzenét a kocsma-punkkal ötvöző Firkintől korábban sem állt távol a magyar és székely népzenei ihletettség (pl. Hetedhét székely). Épp ezért, örömmel vállalták a felkérést, hogy saját hazájuk egy jellegzetes, mindenki számára ismerős motívumát építsék bele legújabb dalukba.

Hogy mi ez a motívum? Nem más, mint a Kaláka együttes által írt Magyar Népmesék főcímdal jellegzetes dallama.

A dalhoz egy szintén a Magyar Népmeséket reprezentáló dalszövegvideó is készült:

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Focimese egy a magyar labdarúgó-válogatott tiszteletére készült válogatáslemezre, a Bon Voyage, Válogatott Dalok Utazáshoz albumra is felkerült neves hazai előadók (többek között: Brains, Punnany Massif, PASO, Ocho Macho, Lotfi Begi, The Biebers, stb.) dalai mellett.

„Világszerte híres lesz, a Magyar Népmesék!” – jelenti ki a Firkin, ezzel kívánva a magyar labdarúgó-válogatottnak mesés EB-szereplést. 

aTEMPO.sk