Próbálj meg lazítani – Szenes Iván slágergyáros emlékére

Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész 1924. április 25-én született Budapesten, Szenes Andor és Kelemen Piroska gyermekeként.

Minden idők legtermékenyebb magyar szövegírója, és napjaink legtöbbet játszott szerzője. Kétezer dalszöveget írt, különböző korosztályok ismerik számait. A Nemcsak a húsz éveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma, a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, mind az ő alkotásai.

Szenes Iván írta többek közt Blilicsi Tivadarnak a Jöjjön ki Óbudára, Aradszky Lászlónak az Isten véled, édes Piroskám, Kazal Lászlónak az Egy dunaparti csónakházban, Zalatnay Saroltának a Hosszú forró nyár, a Tölcsért csinálok a kezemből, a Tolnay-Páger párosnak az Orchideák vagy Kovács Katinak az Add már, uram az esőt című számaik szövegét.

 

Szenes Iván

 

Ő volt a szövegírója és a zeneszerzője a Kovács Erzsi által sikerre vitt Hosszú az a napnak vagy Szécsi Pál Szeretni bolondulásig című számának is.

A Vidám Színpad alapító dramaturgja volt. Malek Miklóssal, Hofi Gézával és Kovács Katival közös munkájuk a Kell néha egy kis csavargás című 1976-os zenés rádiójáték, aminek több száma (Próbálj meg lazítani, Macska-duett) is slágerré vált.

A hazai fesztiválok díjain kívül I. díjat nyert Máltán, Írországban, Németországban és a Puerto Rico-i fesztiválon elnyerte az Európa díjat. Berlinben bemutatott Budapesti melódiák című revüjéért német aranyérem kitüntetést kapott.

 

Szenes Iván

 

Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Csak az Imádok férjhez menni című darabjának 2010-ig harminchárom bemutatója volt.

2010. szeptember 13-án hunyt el Budapesten.

 

Szállóigévé vált sorai:

Kicsit szomorkás a hangulatom máma.
Lazítani, próbálj meg lazítani! … Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan