Jön a Csík zenekar - júliusban jubileumi Martfeszt

Csík zenekar

2017-ben jubilál a Martosi Szabadegyetem, az ötödik MartFesztre július 5-e és 9-e között kerül sor Martoson. Az ünnepek előtt a szervezők bejelentették az első föllépő nevét.

Akikkel jövőre biztosan találkozhatunk, és hallhatjuk koncertjüket Martoson, az a Csík zenekar.

Huszonnyolc éves fennállása alatt olyan kirívó népszerűségre tett szert a Csík zenekar, mely népzenei életünkben korábban elképzelhetetlen volt. Pályafutása első szakaszában főleg táncházi muzsikát játszott, jellegzetes - három prímásra, férfi és női énekhangra, valamint többszólamú énekre épülő - előadásmóddal. Majd új fejezetet nyitott, életművében és a hazai világzenében egyaránt. A mérföldkőnek számító Senki nem ért semmit című albumával új stílust teremtett, oly módon dolgozva fel könnyűzenei szerzeményeket, hogy azok belesimuljanak a népzene szövetébe. Ezzel pedig azt bizonyította, hogy a népzene azoknak a városi fiataloknak a szívét is összeszoríthatja, akik legfeljebb tanulmányaikból ismerik a paraszti kultúrát.

Egyszóval, a népi és a popkultúra átjárhatóbbá tételével jutott a Csík Zenekar a csúcsra anélkül, hogy a népzenei hagyományban való elmélyültségéből engedett volna. A magyar könnyűzene olyan legendáival dolgozva együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Kovács Kati, Földes László, Kiss Tibor, Lovasi András, illetve Ferenczi György.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk