Új kötetekkel gyarapodott a Bartók-sorozat

Bartók Béla  Gyermekeknek zongorára, valamint Írások a népzenéről és a népzenekutatásról című kötetével gyarapodott a Bartók-sorozat az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó gondozásában.

A Bartók-művek 48 kötetesre tervezett kritikai kottaösszkiadása keretében - melynek elindulását 2015. szeptember 26-án, a zeneszerző halálának 70. évfordulóján jelentették be - elsőként a Gyermekeknek című zongoradarab-sorozat jelent meg, Vikárius László és Lampert Vera közreadásában.

A háromnyelvű - angol, magyar, német - 400 oldalas, exkluzív kivitelű kiadás különlegessége, hogy a Gyermekeknek-sorozatot két változatban közli, így a darabok 1908-1910 között komponált eredeti és 1943-ban, Amerikában készült átdolgozott verzióját az olvasó egymás mellett tanulmányozhatja.

Bartók Béla könyvei

Bartók írásainak 8 kötetesre tervezett kritikai összkiadása 1989-ben indult el, 1999-ig három kötete látott napvilágot. A most megjelent negyedik kötet Bartók népzenéről és a népzenekutatásról írt ismeretterjesztő munkáit tartalmazza. A Lampert Vera által közreadott több mint 500 oldalas kötet is számos meglepetést tartogat, hiszen az 50 írás csaknem fele nyomtatásban mindeddig vagy egyáltalán nem, vagy csak idegen nyelven volt hozzáférhető.

Mindkét sorozatot az intézeten belül működő Bartók Archívum munkatársai szerkesztik, a kiadványok megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) támogatta.

aTEMPO.sk / MTI