Huszonhat ország versenyzői jelentkeztek a Bartók-világversenyre

Huszonhat ország versenyzői jelentkeztek a Bartók-világversenyre

Huszonhat országból százhat fiatal hegedűművész jelentkezett a Bartók-világversenyre, a nemzetközi hegedűversenyt szeptemberben első alkalommal rendezi meg a Zeneakadémia.

 

Vasárnap zárult le a Bartók Világverseny és Fesztivál jelentkezési időszaka. A több mint 40 ezer euró összdíjazású nemzetközi megmérettetésre 30 év alatti hegedűművészek jelentkezhettek három - Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató - videorészlet feltöltésével.

A világraszóló érdeklődést jelzi, hogy Új-Zélandról, Venezuelából, Kanadából és Vietnamból is jelentkeztek versenyzők, nagyobb arányban nők. Magyarországról 19 hegedűs töltött fel videót.

"A Bartók Béla rangjához méltó, érett hegedűművészek számára is nagy kihívást jelentő repertoárlistát figyelembe véve rekordmennyiségűnek tartjuk a vasárnap éjfélig befutott 106 jelentkezést. Annál is inkább, mert a mi új, előtörténet nélküli Bartók-versenyünk az évnek egy olyan időszakában kerül megrendezésre, amikor a legkomolyabb és legnagyobb múltú nemzetközi versenyek szabályosan versengenek a klasszis jelentkezőkért" - fogalmazott a verseny kialakítását vezető Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója.

 

 

A videókat háromtagú előzsűri, Szabadi Vilmos, Kapás Géza és Kováts Péter hegedűművészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai értékelik. Az online válogató fordulón megfelelt versenyzők listáját legkésőbb 2017. április 15-ig teszik közzé a verseny honlapján.

Az őszi verseny zsűrizésében magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és a visszalépni kényszerült Baráti Kristóf helyett Tallián Tibor vesz részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Csien Csou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Simizu Takasi.

A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán kétévente más-más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki világra szóló fesztivállá.

ATEMPO.sk / MTI