Ma lenne 90 éves Vass Lajos

Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző, népzenekutató, karnagy, a magyar kórusmozgalom jelentős alakja ma lenne 90 éves.

Poroszlón született 1927. április 5-én. A Debreceni Református Kollégium Tanítóképzőjében kezdte el tanulmányait és a zeneszerzést. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán középiskolai énektanárképzőt végzett, karvezetést és zeneszerzést tanult. (Tanárai: Csenki Imre, Gulyás György, Vásárhelyi Zoltán, Veress Sándor, Farkas Ferenc.)

 

Vass Lajos

 

Már tanulóévei alatt szoros kapcsolatban állt Kodály Zoltánnal. 1953-tól 1956-ig a Néphadsereg Férfikarát vezette. Az együttes kínai szerepléséről hazatérve - az 1956-os forradalom leverése miatt - megtagadta a moszkvai fellépést. Ezért az együttest feloszlatták, Vass Lajos pedig soha többet nem állhatott hivatásos kórus és zenekar élére.

1957/58-ban az Országos Filharmóniához került Magyar Állami Férfikart vezette. 1959-ben állás nélkül maradt, 1960-tól 1964-ig a Ganz-Mávag Acélhang férfikarát vezette. 1962-től haláláig a Vasas Központi Művészegyüttes vegyeskarának 1975-től Szimfonikus Zenekarának is vezető karnagya volt.

 

Vass Lajos

 

Nevét országosan ismertté a Magyar Televízióban 1969–1970-ben megrendezett Röpülj Páva vetélkedő tette. A műsornak szervezője és műsorvezető-riportere is volt.

A Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarát 1965-től haláláig vezényelte. 1992. november 6-án súlyos betegség után hunyt el. Ezek után az énekkar felvette Vass Lajos nevét és Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusaként működik.

A kórus fennállásának 50. évfordulója alkalmából Lantos Györgyi szobrászművész által készített mellszobrot állíttatott Vass Lajosnak a komáromi Duna Menti Múzeum.

 

Vass Lajos

 

Zeneszerzői munkásságában megtalálhatók a kórusművek, színházi kísérőzenék, dalok, oratóriumok. Több művet ajánlott a CSMTKÉ-nak és más szlovákiai magyar kórusoknak is.

Legfontosabb kitüntetései:

Erkel-díj (1952)
SZOT-díj (1970)
a Munka Érdemrend arany fokozata (1987)
Magyar Művészetért nagydíj (1988)

ATEMPO.sk