Az évad alkotója Hégli Dusan, az Ifjú Szívek vezetője – itt a Táncművészek Szövetségének díjazottjai

Hégli Dusan

A tánc világnapján a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) nagyszabású gálaestet rendez a Müpa Fesztivál Színházában, amelynek keretében átadják a szövetség szakmai díjait.

Bozsik Yvette, az MTSZ elnökségének tagja a világnap alkalmából ismertette a gálaest programját: a közreműködők ezúttal is a múlt év díjazottai lesznek, többek közt a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Pécsi Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, illetve Pirók Zsófia és Maurer Milán.

 

A fellépők mellett Bozsik Yvette bejelentette a díjazottak névsorát is.

Az évad legjobb alkotója Hégli Dusan táncművész, koreográfus, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház művészeti vezetője, valamint Földi Béla táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője.

Az évad legjobb végzős növendéke klasszikus balett kategóriában Kovács Kristóf, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója; modern-kortárstánc kategóriában Nier Janka, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium végzős növendéke; néptánc kategóriában pedig Sáfrán Balázs, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze modern-kortárstánc kategóriában Keresztes Patrik táncművész (Frenák Pál Társulat).

Az évad legjobb férfi táncművésze klasszikus balett kategóriában Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett), modern-kortárstánc kategóriában Emődi Attila (GG Tánc Eger), néptánc kategóriában Benedek Attila (Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Bányász Táncegyüttes).

Az évad legjobb női táncművésze klasszikus balett kategóriában Karina Sarkissova (Magyar Nemzeti Balett), modern-kortárstánc kategóriában Matuza Adrienn (Győri Balett), néptánc kategóriában Kriston Fruzsina (Duna Művészegyüttes).

A táncművészetért díjat Ertl Péter táncművész, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, A táncoktatásért díjat Végső Miklós táncművész, táncpedagógus, koreográfus, A tánctudományért díjat Hézső István tánctörténész, tánckritikus (Hollandia), az Életműdíjat pedig Stoller Antal koreográfus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja veheti át.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett további elismeréseket is átadnak. Az Imre Zoltán-díjat Pataki András táncművész, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait pedig Pretzer Zsuzsanna, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója és Oláh Zoltán balettművész kapja meg.

A gálaesten emellett átadják a Nemzeti Táncszínház által kezelt Fülöp Viktor-ösztöndíjakat is.

ATEMPO.sk / MTI