Ők a Petőfi Zenei Díj jelöltjei

Petőfi Zenei Díj

Másodszor adják át a Petőfi Zenei Díjakat: a hazai könnyűzenei színtér legjobbjait nyolc kategóriában ismerik el, az esemény egy nagyszabású gála keretében lesz június 26-án, a 25. Telekom VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján.

"A Petőfi Rádió és a VOLT Fesztivál között a kötődés régi és jó tapasztalatokat szereztünk a tavalyi első díjátadón. Az esemény a közönség bevonásával zajlik, élőben közvetített műsorként is megállja a helyét és mindezt egy szabadtéri fesztivál keretében" - hangsúlyozta Lobenwein Norbert főszervező.

A június 26-i díjátadó gálán a soproni VOLT-on fellép a motoros show-val kísért Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Brains, a Hősöket, Denizt és Sub Bass Monstert egyesítő Rap Allstars formáció, a VOLT idei himnuszát mutatja be a Punnany Massif Horváth Charlie-val és Pásztor Annával. Szerepel a műsorban továbbá Alle Farben berlini dj sztár, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmből ismert Bakáts téri ének-zene általános iskola kórusa a Halott Pénzzel közös produkcióban, Benji, mint A Dal 2017 akusztikus versenyének győztese, a gála végén pedig a brit Fatboy Slim ad koncertet.

Az idei életműdíjas Demjén Ferenc, akinek 1972-ben a Bergendyvel előadott Jelszó: Love című dalát tizenöt hazai popsztár közösen adja elő a fiatal producer-dalszerző, Zävodi feldolgozásában.

"Igyekeztem valami egyedit, különlegeset készíteni ebből a dalból. A stúdiófelvétel egy héten át tartott, a dalt a közreműködő énekesekkel kizárólag a díjátadón adjuk elő élőben" - mondta a producer, akinek édesapja, Závodi Gábor három évtizede dolgozik együtt Demjén Ferenccel.

A Jelszó: Love 2017-es verziója először hétfő reggel hangzott el a Petőfi Rádióban, a hozzá készült klip szintén hétfőn debütált. A közreműködők között van Zävodi mellett Deniz, Eckü, Járai Márk, Herrer Sári, Hien, Kama, Király Viktor, Mező Misi, Lábas Viki, Odett, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Szivák Zsolt és Szűcs Krisztián.

 

 

Kardos-Horváth János zenész, a Kaukázus vezetője, a Petőfi Rádió Talpra magyar című reggeli műsorának vezetője elmondta, hogy az idei Petőfi Díjra a nominálás alapját a rádióban 2016. március 1. és 2017. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz tagú szakmai testület.

A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület is újra voksol. A végeredményt a voksok összessége adja.

 

És akkor a jelöltek:

Az év dala
Bagossy Brothers Company - Harmonikás
Blahalouisiana - Túl távol, elég közel
hiperkarma - Délibáb
Irie Maffia - Bajnok
Quimby - Forradalom
Wellhello - Sohavégetnemérős

Az év zenekara
Blahalouisiana
Fran Palermo
Halott Pénz
Honeybeast
Margaret Island

Az év női előadója
Lábas Viki
Pásztor Anna
Rúzsa Magdi
Sena
Tarján Zsófia

Az év férfi előadója
Bérczesi Robi
Columbo
Kiss Tibi
Likó Marcell
Marsalkó Dávid

Az év videoklipje
30Y - Elsőre
Blahalouisiana - Deeper
Halott Pénz - Élnünk kellett volna
Quimby - Forradalom
The Biebers - Vár a holnap

Az év felfedezettje
Bagossy Brothers Company
ByeAlex és a Slepp
Petruska
Soulwave
Szabó Benedek és a Galaxisok

Az év koncertje
Anna and the Barbies
Fish!
Halott Pénz
Margaret Island
Quimby
Vad Fruttik

Az év dj-je
Andrót, 
Hot X-et, 
Julia Carpentert, 
Jumodaddyt, 
Lotfi Begit és 
Metzker Vikit jelölték.

A Petőfi Zenei Díjra a legtöbb, négy-négy jelölést a Halott Pénz és a Quimby kapta.

A nagyszabású gálát a Petőfi TV, a Petőfi Rádió, a Duna World és a petofilive.hu egyaránt élőben közvetíti június 26-án.

ATEMPO.sk / MTI