Klassz a pARTon fesztivál – ingyenes komolyzenei koncertek a Duna és Balaton-parton

Klassz a pARTon fesztivál – ingyenes komolyzenei koncerteknek a Duna és Balaton-parton

Komolyzenei koncerteknek adnak otthont a Balaton és a Duna-parti települések, valamint Esztergom és Budapest július 15. és augusztus 6. között a Klassz a pARTon fesztivál keretében.

Az ingyenes programsorozat kiváló családi időtöltést kínál, mindenkinek lehetőséget biztosít a komolyzene hallgatására, ezáltal közcélt is megvalósít, a fiatal tehetségek pedig fellépési lehetőséget kapnak. A rendezvény a zenehallgatáson túl a muzsikáláshoz is kedvet adhat, valamint az idegenforgalmi centrumokban nyújt a nyári időszakban magas szintű kulturális szórakozást.

A nyáresti komolyzenei koncerteknek Balatonalmádi, Vörösberény, Balatonfüred, Csopak, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Keszthely, Paloznak, Szigliget, Budapest, Esztergom ad otthont.

É. Szabó Márta, a rendezvény producere, a Cimbora Alapítvány elnöke kiemelte: idén Kodály Zoltán szellemében válogatták a műsort, emellett a fesztiválon a tavaly elhunyt Kocsis Zoltánra is emlékeznek.

Az eseményen fellép mások mellett az Óbudai Danubia Zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar, az Eckhardt és a Keller Kvartett, Érdi Tamás, Ránki Fülöp és Kocsis Krisztián zongoraművészek, Lajkó Félix hegedűművész, az Eckhardt Quartet, Szabadi Vilmos hegedűművész és Vigh Andrea hárfaművész. A koncerteket Medveczky Ádám, Hamar Zsolt, Farkas Róbert és Ajtony Csaba dirigálja.

A kamarazene mellett nagyzenekari koncertekkel, operaáriákkal, fúvósokkal és gyerekeknek szóló programokkal is várják a közönséget.

Az operakedvelőket Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványai a Varázsfuvola áriáival várják, Hábetler András Faremido Operatársulata Don Giovanni hódításainak titkait keresi, Várhelyi Éva operaénekes és a Quartett Escualo Piazzola világába kalauzol, a Haydn Baryton Trio az Esterházy-hercegek udvarát idézi meg.

A fúvósokat az Ewald Rézfúvós Együttes, a Corridor Quartet, a Budapest Saxofon Quartet képviseli, a balatonfüredi zárókoncerten a Balatonsax mesterkurzus résztvevői lépnek színpadra.

A fesztiválon idén is fellépnek a MOL Tehetségtámogató Program nyertesei, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka, Radnóti Róza, Wendler Enikő és Kovács Gergely.

A gyerekeket Lukácsházi Győző és a Görög Sisters, a Cimbora Együttes és a Cimbora Alapítvány szórakoztatja Háry János játékterével.

A Cimbora Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg a fesztivált, amelynek házigazdája Érdi Tamás zongoraművész.

ATEMPO.sk / MTI