Jubilál a Kórusok Éjszakája

Ötven kórus 76 koncerttel várja az érdeklődőket a józsefvárosi Palotanegyed 15 különböző helyszínén június 10-én az jubileumi 5. Kórusok Éjszakáján. Többszáz torokból csendül fel az ének, hogy hangot adjon a térnek.

 

Az 5. Kórusok Éjszakáján a magyarországi amatőr kórusokon kívül számos külföldi kórus is fellép. A közönség – többek között – hallhat majd kanadai kórust is, akik kifejezetten a Kórusok Éjszakája alkalmából látogatnak el Budapestre, de eljön hozzánk Amszterdamból egy görög diákokból álló kórus is.

Felvidéket a nagy hagyományokkal rendelkező Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa képviseli Józsa Mónika és Stauróczky Balázs vezetésével. Előadásukban szlovákiai magyar zeneszerzők művei is felcsendülnek, valamit a Kórusok Éjszakája művészeti vezetőjének, Tóth Árpádnak a kórus számára írt darabja is elhangzik.

A Kórusok Éjszakáján a Palotanegyed kilenc beltéri helyszínén ötvennégy párhuzamosan zajló koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A koncertek szüneteiben a józsefvárosi köztereket és utcákat tizenhat kórus minikoncertjei töltik meg énekhanggal.

PROGRAMFÜZET

Az idei évben a Vörösmarty Mihály Gimnázium csodásan zengő udvarát is birtokba veheti a közönség, ahogyan erre az estére megnyitja kapuit a Szabó Ervin Könyvtár Zene Gyűjteményének vadregényes kertje is. A Nemzeti Múzeum belső udvarának és a Szent Anna Kollégium épületének színpompás fényfestéssel teremtenek egyedi hangulatot a fesztivál szervezői.

 

Fellépő kórusok

Amadeus Kórus
Amagnus Énekegyüttes
Amsterdam Student Project Choir
Aprosa
Argenteus Vegyeskar
Bakáts téri Általános Iskola Soul-Air Kamarakórusa
Budapesti Lantos Kórus
Budapest Show Kórus
Burattino Iskola kórusa
Capella Silentium
Chorus Matricanus Nőikar
Contrapunto Kamarakórus
Csicsergők
CSIIIKGyerekkar
CSIIIKHétfő és CSIIIKCsütörtök
CSIIIKKamara
CSIIIKSzerda
DaloSokk
DeChorum Énekegyüttes
Eötvös Gimnázium Kórusa
Gemma Énekegyüttes
Golgota Gospel Kórus
H.A.B.
Inferno Minor
KVVKamarakórus
Les Chantres Musiciens
Matematikus Kórus
MIG Singers
Műegyetemi Kórus
NÉBIH kórusa
Örökifjú Zenebarátok Kórusa
Pátria Énekegyüttes
Ponty de la Koor
Primavera Kamarakórus
ProFun Kamarakórus
Rege Táncegyüttes énekesei
Street Art Choir
Szlovákia Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa
Tutti Cantabile Énekegyüttes
Váci Harmónia Kórus
Városminor Kamarakórus
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa
Virágzó Énekegyüttes
Voice Drops
Vörösmarty Leánykar
Vörösmarty Zenei Tömörülés
Wekerle-telepi Szent József Kórus

 

Nyitányként a látogatók 16 órakor egy Éneklő utcán sétálhatnak végig a Kálvin tértől egészen a Pollack Mihály térig, ahol tizenhat kórus ad hangot a téreknek. A később érkezők 19 órától ismét belekóstolhatnak ebbe a zenei svédasztalba. A szervezők így könnyítik meg a választást, ha van, aki még nem tudja, milyen zenei csemegét válasszon a gazdag koncertkínálatból.

A kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit a közös éneklés öröme köti össze, melyet bárki megtapasztalhat az esemény zárásaként, amikor 23:30-kor a Pollack Mihály téren felcsendül a 2017-es év záródala a fellépő kórusok és a közönség közös előadásában.

Tóth Árpád: Éj

Kotta

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A rendezvény jelmondata, mely egyben jól összegzi a Kórusok Éjszakájának küldetését is: Hangot a térnek!

 

A Csíkszerda Egyesület tagjai 2013-ban álmodták meg az egészestés kórusfesztivált, amely már az első évben komoly sikereket ért el. Az önkéntes szervezők lelkesedése azóta is töretlen, társadalmi munkájuknak köszönhetően a közönség újabb és újabb amatőr kórusokat ismerhet meg, valamint rácsodálkozhat a megszokott kóruskoncerteken túl a műfaj sokszínűségére. A fesztivál fő célja a közösségi éneklés népszerűsítése. A repertoár éppoly változatos, mint a helyszínek, hiszen hallhatóak lesznek folk, régizene, klasszikus és modern dallamok, templomban, lakóházi erkélyen, köztereken, belső udvarokban vagy éppen egy presszó falai között.

ATEMPO.sk