A Ifjú Szivek Táncszínházat visszavárja Franciaország

Ifjú Szivek Táncszínház

Hégli Dusan újra meghívást kapott a Festival Off d'Avignonra. Tavaly Szlovákiából elsőként jutott ki társulata és az Ifjú Szivek Táncszínház a neves színházi fesztiválra. Az Espace Alya Theatre idén másodszor is a Finetuningot kérte az alkotótól. A darabot a fesztivál teljes ideje alatt, főműsoridőben játsszák majd.

A Finetuning bemutatója tavaly júliusban a Festival Off d'Avignon nyitónapján volt. 21 teltházas előadást élt meg a franciaországi fesztiválon, azóta további kettőt Pozsonyban és hármat Budapesten a Várkert Bazárban. A darab nemzetközi sikerét komoly médiaérdeklődés kísérte. Öt nyelven több mint hetven cikk jelent meg a koreográfiával kapcsolatban, számos neves kritikus írt az előadásról.

 

 

A Magyar Narancs “kelet-közép-európai táncszínházként” jellemezte a Finetuningot. „Problémacentrikus, próbára teszi valóságérzetünket, finomra hangolta hagyománytiszteletünket, nemzeti identitásunkat. Ránk fér ez a néptánc 2.0, tokkal vonóval bejött“ – írta Artner Sisso, kritikus. Pál Sándor Attila tánckritikus szerint “a Finetuning nem finomhangolás, hanem inkább magasabb fokozatba váltás, turbótuning… Az előadás maga a pontos, kemény profizmus”. A Tánckritika.hu a Finetuning hitelességét hangsúlyozta. “Elejétől végig fenntartja az ember érdeklődését, mi több, szabályosan lenyűgöz, elbűvöl, fogva tart”– írja Kútszegi Csaba. Novák Ferenc, Kossuth-díjas koreográfus az Új Szóban elmondta: “nem csodálkozom, hogy nagy sikere volt Avignonban, nagyon ki van találva, ahogy ötvözi a hagyományos táncokat a kortárs mozgásvilággal. A különböző emberi viszonyokat értelmesen, érthetően ábrázolja”. A tavalyi avignoni fesztivál ideje alatt számos francia nyelvű szakmai írás is napvilágot látott, melyek egyikében Robert Aburbe, francia színházi kritikus egyenesen “a 2016-os fesztiválprogram egyik legjobb előadásnak” nevezte a Finetuningot. A darab sikere minden előzetes várakozást felülmúlt. Számos meghívást kapott Nyugat-Európa neves színházaiba, melyek közül két előadás a franciaországi Saint Lôban és Lanesterben már idén ősszel megvalósul.

A Finetunig egy trilógia első része, műfajilag koncertkoreográfiának nevezi az alkotó. Az egész estés táncszínházi előadás Közép-Európa hagyományos tánc- és zenekultúráját felhasználva egy olyan kérdéskört dolgoz fel, amely a világ minden pontján aktuális probléma. “A családon belüli lelki és fizikai erőszak sokkal többeket érint, mint amennyit és amennyien beszélnek róla. Ezt a darab iránti érdeklődés is alátámasztja” – hangsúlyozza Hégli Dusan, akit a Finetuningnak köszönhetően idén áprilisban az Évad legjobb alkotójának választott a Magyar Táncművészek Szövetsége.

Ifjú Szivek Táncszínház

 

Az Avignoni Színházi Fesztivált Jean Vilar francia színész-rendező indította útjára 1947-ben. Mára a világ legnagyobb és legrangosabb kortárs színházi találkozójaként tartják számon. Három héten keresztül közel 1200 előadást tekinthet meg a városba érkező színházrajongók tömege. Az elmúlt évek statisztikái alapján a fesztivál közel fél millió látogatót vonz júliusban Avignonba. 3500 akkreditált színházigazgató és színházi kritikus értékeli és válogatja ki az Off programban bemutatkozó darabok közül saját színháza műsorát a következő idényre. “Avignon júliusban olyan, mintha álmodna az ember. Felfoghatatlan a forgatag, amely kizárólag a színház kedvéért tölti meg három héten át az óváros utcáit. Tavaly minden este nagy öröm volt látni a kígyózó sort a színház bejáratánál. Napközben az utcán vadidegenek jöttek oda gratulálni a Finetuninghoz. A legnagyobb elismerés pedig, hogy idén visszamehetünk” – mondta el Gálik Klaudia, a társulat szólistája.

Az Ifjú Szivek Táncszínház művészei egy hét múlva utaznak Franciaországba. A Festival Off d'Avignon július 7-től 30-ig tart, 21 alkalommal adják elő a Finetuningot, minden este 20:20-kor az Espace Alya Theatre színpadán.

ATEMPO.sk / Ifjú Szivek Táncszínház
Fotó: Bartusz Réka