Jubilál a legismertebb magyar népdalénekes, Sebestyén Márta

Sebestyén Márta

60 éves Sebestyén Márta, aki születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncert-termekben lép fel.

 

 

Azon kevés magyarországi előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

 

 

Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője" (1984), „Liszt Ferenc-díj" (1991), „Kossuth-díj" (1999), „Prima Primissima-díj" (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt" (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg" c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

 

 

Sebestyén Márta a Magyarok kenyere jótékonysági program augusztus 20-i központi pécsi ünnepségének házigazdája lesz.

ATEMPO.sk