Havasi József karnagy, operaénekes is kitüntetésben részesült

Mint minden évben, idén is az augusztus 20-i ünnepségek keretében Magyarország vezetői kitüntetéseket, díjakat adtak át. Ezúttal is elismerésben részesültek a felvidéki magyarság és kultúra jeles képviselői (Vadkerti Imre, Pusko Márton).

Köztük volt Havasi József operaénekes, kántor, karnagy, a kassai Csermely Kórus alapítója és vezetője is, aki a felvidéki magyar kórusmozgalomban végzett kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült az egykori Kassai Királyi Házban, Magyarország Kassai Főkonzulátusán Haraszti Attila főkonzul által.

 

 

Havasi József 1947. április 27-én született Kassán. Középiskolai tanulmányai után a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán tanult. 1969-ben a Kassai Állami Színház Operatársulatához szerződött, először kórustagként, majd szólista lett.

1976 és 1986 között elhagyta a színházat, és a kassai Szent Erzsébet-székesegyház egyházkarnagya és orgonistája volt. Ebben az időben kántorképzőre is járt Budapesten.

1983-ban ismét lehetőséget kapott a színházban énekelni, amikor is Puccini Toscájában Scarpia szerepét alakította. Több országban is fellépett, többek között Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Németországban és Olaszországban.

2006-ban a kassai Thália Színház felkérésére prózai szerepet is vállalt Szigligeti Ede II. Rákóczi Ferenc fogságai című darabjában, ahol Knitelliust alakította. 2016 nyarán ismét visszahívták a kassai operába, ahol a Bohéméletben két szerepet is kapott. Valójában a színháztól nyugdíjaztatása óta sem vált meg, hiszen a mai napig viszi előző szerepeit.

1973 őszén magyar nemzetiségi kórusként megalapította a kassai Csermely Kórust, amelyet a mai napig is vezet, és amelyet élete legnagyobb szívügyének tart. Irányítása alatt a kórus eleinte a kassai magyarság kulturális életében meghatározó szerepet játszó Új Nemzedék Együtteshez tartozott, egyúttal az országos magyar kulturális szervezet, a Csemadok mellett működött és működik ma is.

A számos jelentős sikert arató énekkar az 1975-ös Pozsonyi Zenei Ünnepségek keretében a Szlovák Zenei Alap díjában részesült. A galántai Kodály-napok kórusfesztivál ötszörös győztese volt. 1990-ben azonban a Csermely – a szükséges anyagi források hiánya miatt – kénytelen volt egy időre felfüggeszteni tevékenységét.

 

 

Havasi József 1998-ban újraindította a kórus működését, amely attól fogva minden évben sikeres újévi hangversenyeket ad. 2013-ban, a kórus negyvenéves fennállása alkalmából került sor a Csermely Kórus és vendégei jubileumi, 15. újévi koncertjére. 2000-ben a tagokkal létrehozta a Csermely Polgári Társulást, amely a mai napig igazgatja a kórus tevékenységét, és amely Kassán három ízben megszervezte a Kárpát Eurorégió Kórusok Fesztiválját is.

A kórus 2003-ban megkapta a Kassa Megyei Hivatal díját, 2006-ban pedig a kisebbségi kultúra színvonalas terjesztéséért Bartók Béla-díjban részesült. 2009-ben Kassa város díját ugyancsak elnyerte.

Havasi József további kórusokat is alapított, így a Vox Candidorumot, valamint 2011-ben a helyi Szent István Társulat keretein belül a katolikus hívekből álló énekkart. Vezetett énekkart a nagy múltú kassai magyar ipari mellett is, amely az iskola diákjaiból állt.

Munkája elismeréseként 2010-ben a Magyar Köztársaság akkori kassai főkonzuljától átvehette a számára megítélt Pro Cultura Hungarica díjat. 2014-ben a kultúra terjesztéséért megkapta Kassa megye díját. Ugyanebben az évben elnyerte a felvidéki magyarok országos zenei díját, a Harmónia Életműdíjat is.

ATEMPO.sk