Bartók Béla fiával készült filmet mutatnak be szeptemberben

Bartók Béla

Kevéssé ismert oldaláról mutatja be édesapját Bartók Péter abban a dokumentumfilmben, amelyben életében először beszél Bartók Béla 92 éves fia a zeneszerző személyes oldaláról, családjához, kortársaihoz fűződő kapcsolatairól és az Amerikában töltött évekről. A Bartók című filmet szeptemberben mutatják be az országos mozihálózatokban.

Sipos József rendező filmjében Bartók Béla eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérletet.

Bartók Péter hetvenöt éve él az Egyesült Államokban és szinte egész életét a Bartók-életmű gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek nem adott interjút.

Most, 92 évesen megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, valamint arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett a hazaszerető ember számára.

 

 

A film mindezek mellett nem csak az apa portréja a fiú szemszögéből, hanem gazdag válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei fogadtatásából. Archív felvételek segítségével betekintést nyújt a korabeli Magyarország és New York hangulatába, így mesélve egy "nem mindennapi" sorsról, amely egybefonódott Magyarország huszadik századi tragikus történelmével.

Az alkotást gyártó Filmnet 25 éve dolgozik együtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, ezért a film forgalmazási bevételének huszonöt százalékát felajánlja a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek megsegítésére.

A forgatókönyvet Bartók Péter és Sipos József írta, a film operatőre Tóth Zsolt, Krisko Gergely és Csincsi Zoltán, producere Détár Krisztina és Sipos József.

ATEMPO.sk / MTI