Rúzsa Magdi és Presser Gábor visszatérnek Felvidékre

Egy év után visszatér Rúzsa Magdi és Presser Gábor közös koncertsorozata Felvidékre. Két helyszínen lép majd színpadra a különleges duó.

Az énekesnő és a billentyűs-dalszerző 2015 tavaszától dolgozik együtt az Angyal mellettem című előadáson, amelyet azóta turnén mutatnak be Magyarországon és határon túl is. A koncert nagy részét kettesben adják elő, később csatlakozik hozzájuk három kiemelkedő tudású hangszeres művész is, hogy együtt egy különleges zenei együttest alkossanak.

Ezúttal is novemberben láthatjuk őket Felvidéken, 5-én Kassán a Művészetek Házában, majd 8-án Pozsonyban az Istropolisban. A határhoz közel november 10-én Mosonmagyaróváron, december 2-án pedig Salgótarjánban koncerteznek.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Presser Gábor zsűritag volt, amikor Rúzsa Magdi 2005-ben jelentkezett a Megasztár televíziós tehetségkutató műsorba, amelyet a következő évben megnyert. A sorozat után többször léptek fel együtt, a zeneszerző három dalt is írt neki. A legfrissebb Rúzsa Magdinak írt szám, az Angyal mellettem a novemberi koncerteken is elhangzik, a programban emellett régi és friss számok váltják egymást, köztük nem egy olyan, amelyet a billentyűs jóval az énekes születése előtt írt.

A turné tavaly novemberben indult Kecskeméten. Rúzsa Magdi idén februárban első önálló szólókoncertjét adta a Papp László Budapest Sportarénában, ezen vendégként Presser Gábor mellett Boban Markovic is fellépett.

 

Rúzsa Magdi

 

Rúzsa Magdi 2007-ben Magyarország képviseletében Aprócska blues című számával a 9. helyen végzett a helsinki Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011 novemberétől önálló estje ment a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel, 2013 és 2015 között szerepelt a közmédia eurovíziós dalválasztó műsorának, A Dalnak a zsűrijében is. Eddig három stúdióalbuma jelent meg - Ördögi angyal (2006), Iránytű (2008), Tizenegy (2012) -, 2014-ben Dalok húrokra és fúvósokra címmel koncertalbummal jelentkezett. 2007-ben Fonogram-díjat kapott mint az év felfedezettje, 2012-ben Artisjus-díjat vehetett át.

 

Presser Gábor

 

Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes, érdemes művész. 1967-től 1971-ig az Omega, 1971-től 2016-ig a Locomotiv GT zenésze, emellett hosszú ideje a Vígszínház zenei vezetője. Az Omegával négy, az LGT-vel tizenöt stúdióalbumot, szólóban hat szerzői lemezt készített, és nyolc színházi darabot írt. 2008 augusztusában az ő kezdeményezése nyomán indult útjára a Magyar Dal Napja. 2009. január 24-én 1 koncert címmel telt házas estet adott a Sportarénában, a vendégek között volt Rúzsa Magdi is.

Számtalan előadónak írt dalokat, Zorán szinte valamennyi, Kovács Kati négy albuma az ő műve, de nevéhez fűződik Katona Klári legsikeresebb időszaka is. Írt sikeres filmzenéket és mesejátékot is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk