Elkezdődött a Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

A Szent Márton-dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartott pünkösdi orgonahangversennyel vette kezdetét a "Több mint szomszéd" - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban című rendezvénysorozat.

A Magyar Kulturális Hét, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvénye ugyanakkor hiánypótló jellegű, a szlovák fővárosban hagyományteremtő céllal az idén először megtartott fesztivál, amelyet Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet rendez több más civil és szakmai szervezettel, illetve Pozsony önkormányzatával együttműködve.

A szervezők a fesztivállal a magyar kultúra széles palettáját kívánják bemutatni a pozsonyi közönségnek, amely a rendszerváltás óta nem találkozhatott ilyen színes programot kínáló magyar rendezvénysorozattal. A fesztivál több pozsonyi helyszínen zajlik, köztük a Pozsonyi Magyar Intézetben, a Szlovák Filharmóniában, a Szlovák Nemzeti Színházban és a központi kültéri helyszínen, az óvárosi Hviezdoslav téren. A műsor mintegy két tucat, stílusában és célközönségében is eltérő programot kínál, ezek sorában komoly- és könnyűzenei koncertek éppúgy szerepelnek, mint filmvetítések, könyvbemutatók, irodalmi és színházi előadások, borkóstoló valamint többnapos gasztrofesztivál.

Utóbbi péntektől három napon át tart a fesztivál központi kültéri helyszínén, valamint négy környékbeli étteremben, ahol négy híres magyar mesterszakács tart bemutatót. A magyar konyha művészei egy csütörtökön kezdődő gasztro-konferencián is részt vesznek az Arcadia szállóban, amelynek fő témája a magyar konyha megreformálása, valamint a szlovák konyha jelenlegi irányzata lesz. Ugyancsak csütörtökön a Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai épületében zajlik majd a Magyarország cseppekben című zenés borkóstoló, amely Magyarország történelmi borrégióinak, kultúrtájainak megismertetését tűzte ki céljául.

A Magyar Kulturális Hétre a gasztrofesztivál mellett várhatóan a péntektől vasárnapig tartó kültéri zenei műsorok vonzzák majd leginkább a szabadtéri rendezvények iránt rendkívül fogékony pozsonyi közönséget. A kínálatban magyar könnyű- és népzenei előadók fellépései szerepelnek, egyebek mellett a Neoton Família, Lajkó Félix, a Pendelyes táncegyüttes, a Flört Band, a Group'n'Swing és a Budapest Bár koncertjei.

A fesztivált - amelynek rendezvényei szinte kivétel nélkül ingyenesek - a Zuglói Filharmónia pozsonyi Vigadóban tartott koncertje zárja június 16-án este hat órai kezdettel.

A részletes programokat megtalálják naptárunkban:

ATEMPO.sk
MTI nyomán
fotó: wikipédia