Felvidéki magyar zenészek lépnek fel a V4 koncertsorozat keretében Budapesten

Felvidéki magyar zenészek lépnek fel a V4 koncertsorozat keretében Budapesten

Pénteken indul az a két hónapon át tartó V4 koncertsorozat, amelynek során a visegrádi országok művészei adnak dzsessz-, a capella, világ- és népzenei koncerteket a budapesti Várkert Bazárban.

A Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása a közös múltra, értékekre, érdekekre épült, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia között. A 2017-2018. évi magyar elnökség alkalmából szervezett koncertsorozattal az összetartozás és a sokszínűség jegyében lépnek színpadra október 13. és december 15. között minden pénteken este a négy ország kiemelkedő zenészei.

A közönség hallhatja többek között Leszek Mozdzer lengyel dzsesszzongoristát, a SKETY nevű cseh a capella dzsesszformációt, a magyar előadók között pedig olyan művészeket, mint Szirtes Edina Mókus és a Besh o droM.

Felvidékről Korpás Éva, a Nomaad és a Varsányi zenekar lép színpadra.

A pénteki nyitó előadáson a Dűvő Zenekar és a Marcin Wasilewski Trió előadását hallhatják az érdeklődők. Az 1979-ben alakult Dűvő Zenekar magyar népzenét játszik, elsősorban hagyományőrző stílusban, repertoárjukban a Kárpát-medence összes etnikumának zenéje megtalálható.

A tradicionális és a kortárs hangzásokat egyedülálló módon ötvöző lengyel Marcin Wasilewski Trio a generációja egyik legegyedibb dzsesszformációja, mind szülőhazájukban, mind világszerte komoly elismeréseket tudhatnak magukénak. Az improvizációs zene olyan nagy formátumú előadóival dolgoztak együtt, mint Jan Garbarek, John Surman, Arthur Blythe vagy Manu Katché.

 

Október 20-án a Beshodrom és a felvidéki Varsányi zenekar ad koncertet, 27-én Szalonna és bandája zenél a lengyel Leszek Mozdzerrel.

November 3-án Szirtes Edina Mókus és a Szirtes vonósnégyes lép színpadra Rohmann Ditta csellóművésszel és a Wojtek Mazolewski Trioval, amely Lengyelországból érkezik. November 10-én Ferenczi György és a Rakajam lép fel a felvidéki Nomaad zenekarral, 17-én a Szigony Zenekar játszik a cseh Jan Steindörfer Trióval, 24-én Ágoston Béla vendége pedig a lengyel Aga Zaryan lesz.

A decemberi koncerteket a hónap első napján Lovász Irén Groove and Voice Trio nyitja, amely a cseh Jitka Suranskával lép fel, december 8-án a Balogh Kálmán-Lukács Miklós Cimbalom Duó és a Gipsy Cimbalom Band vendége Anna Maria Jopek lesz Lengyelországból, a záró koncertet pedig 15-én Korpás Éva és zenekara adja Felvidékről Fecském címmel, a cseh SKETY Akapella formációval közösen.

ATEMPO.sk / MTI