Ők kaptak Junior Prima-díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima-díjakat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Elismerésben részesült

Barka Dávid táncművész,
Boda Gellért népzenész,
Fundák-Kaszai Lili Olívia néptáncművész,
Gelencsér János népzenész, népzenetanár,
Laposa Julianna népzenész,
Moussa Ahmed táncművész,
Petrovics Nikolett népi vászonszövő,
Szatmáriné Győri Tünde kézi szövő,
Verebély Balázs hímző
és Zsikó Zoltán népdalénekes.

A díjazottak az emlékplakett mellett két-kétmillió forint pénzjutalomban részesültek.

A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Somkuti András, a Docler elnöke adta át. A gálavacsorán a Prima banda játszott, amelynek tagjai az elmúlt évek díjazottaiból kerültek ki.

Az ünnepségen Árendás Péter, a szakmai zsűri tagja elmondta: mintegy ötven jelöltből választották ki a díjazottakat, akik nemcsak egy népművészeti ágban tevékenykednek, hanem emellett szerteágazó tevékenységet is folytatnak, és ezzel hatással vannak a környezetükre. A kitüntetettek alkotóművészként is jelen vannak, nem csupán előadóművészként - fűzte hozzá.

A zsűri tagja volt továbbá ifjabb Zsuráfszky Zoltán koreográfus, táncos; Illés Vanda és Dede Orsolya kézművesek; Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője, valamint Nemes Tamás kommunikációs és CSR-vezető a Docler vállalatcsoport részéről, a tulajdonos Gattyán György képviseletében.

Somkuti András, a Docler elnöke emlékeztetett, hogy hét éve támogatják a fiatal tehetségeket népművészet és közművelődés kategóriában, mivel fontosnak tartják a nemzeti értékek és hagyományok ápolását.

Honti Hanna elmondta, hogy az öt társalapító mindegyike egy-egy kategória mecénási feladatait vállalja. Az alapítvány számára azért fontos a 30 év alattiak támogatása, mert a fiataloké a jövő, s ez a díj ösztönzést adhat további teljesítményekre és sikerekre - hangsúlyozta.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a zsűri 10 díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A Docler csoport hetedik alkalommal támogatta a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművészeket, népművelőket. A Docler-csoport tulajdonosa, Gattyán György hét éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak. A cégcsoport a kategória mecénásaként kiemelkedően fontosnak tartja azoknak a támogatását, akik a hazai hagyományőrzést a legmagasabb fokon végzik.

ATEMPO.sk / MTI