Plusz egy nap a VOLT Fesztiválon

VOLT Fesztivál

A brit Arctic Monkeys fellépésével, 25 éves jubileumi Tankcsapda-nagykoncerttel és a Nagy-Szín-Pad "tehetségmutató" verseny első öt helyezettjének koncertjével az eddigi négy helyett öt napon át várja várhatóan több mint 100 ezer vendégét az idei VOLT Fesztivál.

A soproni Lővér kempingben július 2. és 6. között színpadra lép mások mellett Birdy, a Bring Me The Horizon, a Foals, az I Am Legion, az MGMT, a Milky Chance, a Morcheeba, Steve Aoki, az Afghan Whigs, a Strypes, a Thirty Seconds To Mars és a Woodkid, valamint közel 150 hazai előadó a metaltól a popon át az elektronikus zenéig - hangzott el a fesztiválról szóló sajtótájékoztatón.

A fesztiválozók kipróbálhatják a Teqball nevű vadonatúj sportágat, kivetítőkön nézhetik a futball világbajnokság nyolcad- és negyeddöntőit, sziesztaképpen e-könyveket olvashatnak, kortárs írókkal, költőkkel diskurálhatnak az irodalmi sátorban, vagy épp a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz sátrában beszélhetik át a zene izgalmas kérdéseit.

Mint Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a fesztivál alapító-főszervezői elmondták, a 22. VOLT Fesztivált a Nagy-Szín-Pad verseny első 5 helyezettje, a Mary PopKids, az Ivan & the Parazol, Szabó Balázs Bandája, Deniz és a Cloud9+ koncertje nyitja meg július 1-jén - a fesztivál nulladik napján - az OTP Bank-Petőfi Rádió Színpadon. A tehetségmutató verseny győztese, a Mary PopKids a Telekom Nagyszínpadon is fellép július 6-án, vasárnap este az Arctic Monkeys és a The Strypes előtt.
"Az Arctic Monkeys meghatározó, irányadó zenekar, ezért nagyon fontos az ilyen zenét kedvelőknek, hogy itthon hallhatják őket" - mondta Horváth Gergely, a Petőfi Rádió munkatársa. A rádióadó öt napra Sopronba költözik, több népszerű műsorát a VOLT-ról sugározza, ezzel az egész országot bekapcsolva a fesztivál hangulatába. Lobenwein Norberttel együtt kiemelték: az együttműködést nagyon gördülékennyé teszi, hogy a Petőfi által képviselt zenei irány gyakorlatilag teljesen fedi a VOLT elképzeléseit.

A főszervezők arról is beszéltek, hogy idén tovább "robotosodik" a VOLT: a nagyszínpadot közrefogó két monumentális robotfigura mellett idén már a bejáratnál is egy 16 méter magas robot fogadja a vendégeket, emellett megrendezi a robotjelmezek szépségversenyét és a helyszínen is lehet majd robotokat alkotni kartondobozokból.

A környezetvédelem jegyében idén is szelektív hulladékgyűjtés és visszaváltható poharak lesznek, újításképpen pedig a fesztiválozók Green Festival Bag-be (azaz zöld fesztiválszatyorba) gyűjthetik saját szemetüket.

A legtöbb családi- és gyerekprogramnak a soproni régió gasztronómiai színeit bemutató Heti Válasz Borfesztivál ad helyet a VOLT keretében, koncertekkel, kézművesekkel. A gyerekeknek ezúttal is "fizetniük" kell a belépésért: a bejáratnál egy saját készítésű VOLT-fesztiválos rajz ellenében juthatnak hozzá a karszalaghoz. A speciális "akció" a tíz év alatti gyerekekre vonatkozik.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy a fesztivál és az annak 1993 óta otthont adó város mára elválaszthatatlanok lettek egymástól. Az idei fesztiválra a páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából felépítenek egy korabeli, 14 méter magas határőrtornyot, amely mellett szombat délben rendhagyó piknikre várják a résztvevőket: a fesztiválozóknak a város vezetői kedveskednek bográcsgulyással - mondta. Fodor Tamás érdekességképpen megjegyezte, hogy a fesztivál helyszínéül szolgáló kempingtől alig néhány száz méterre húzódott a vasfüggöny.

Rózsa Iván, a VOLT főtámogatója, a Telekom kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a koncertek élő online közvetítése a várakozásokon felül sikeresnek bizonyult, hiszen tavaly csaknem félmillióan követték így a fellépéseket hosszabb-rövidebb időre. Jelezte, hogy cége új helyszínt indít a fesztiválon Telekom terasz néven magyar dj-kkel, valamint bemutatnak egy új, Teqball nevű sportágat, ami tulajdonképpen egy speciális pingpong-asztalon játszott lábtenisz. A játékot a fesztiválozók ki is próbálhatják.

Mint elhangzott, a bérletek sorában újdonságként bevezették a hétvégi bérletet, amellyel péntek reggeltől hétfő reggelig lehet részt venni a fesztiválon.

ATEMPO.sk
forrás: MTI
fotó: VOLT fesztivál