Fölszállott a páva iroda a tehetségek útjának egyengetésére

Páva Produkciós Iroda alakult a Fölszállott a páva 2012-es és 2014-es évadában felfedezett tehetségek utógondozására, egyúttal nemzeti értékeinkre, a zenénk, táncunk egyedi jellegére kívánja felhívni a figyelmet.

Felvidékről Benko Fruzsina Borbála énekes szólista (Gömörsíd), Botló Ákos és Botló Enikő táncospáros (Nemeskosút), Csiba Júlia énekes szólista (Medve), Hégli Máté táncos szólista (Komárom), Juhász Bence Zsombor táncos szólista (Zselíz) jutottak az elődöntőig a műsorban, valamint a Parapács Zenekar (Tornalja), akik 2012-ben nyertek is a zenekarok között.

Az iroda feladata lesz a közmédiához érkező megkeresések fogadása, a fesztivál- és rendezvényszervezőktől beérkező felkérések menedzselése és speciális ajánlatok összeállítása a különböző rendezvényekre.

"A Páva tehetséges fiataljai hatalmas kincseket birtokolnak, a néptánc és a népzene mellett összetartó közösségre, barátokra, tartásra, tiszteletre és egy egészséges adag nemzeti öntudatra is leltek. A versenyzők a Páva színpadára is elhozták a gyűjtőutakon megismert idős mesterek bölcsességét, élettapasztalatát, a társadalmunkat sújtó generációs szakadék feletti híd építésére pedig a 2014-es évadban mi, műsorkészítők is kiemelt hangsúlyt fektettünk. A verseny tartalmat és értéket közvetít, ezt szeretnénk továbbvinni az új produkciós iroda keretein belül is" – mondta Scrob Andrea, a Fölszállott a páva felelős szerkesztőjét, aki mostantól a Páva Produkciós Iroda helyettes vezetőjeként folytatja munkáját.

Emlékeztet arra, hogy a tehetségkutató műsorban nagy hangsúlyt helyeztek a könnyen fogyasztható, szórakoztató formára, a magyar televíziózást megelőző képi világra, hiszen a cél az volt, hogy az egyébként kiemelkedő nézettségű Fölszállott a páva azokat is megszólítsa, akiktől eddig távol állt a népi kultúra.

A produkciós iroda pedig ott folytatja, ahol a döntőben abbahagyták, amikor is kisfilmekkel, modern eszközökkel, innovatív ötletekkel mutatták meg, hogyan lehet népszerűsíteni a népi kultúrát olyan helyeken, ahova a mozgalom még nem jutott el.

Balogh Júlia, a Fölszállott a páva ötletgazdája, az iroda vezetője elmondta, "az MTVA nem engedi el a kezét a második évad felfedezettjeinek sem. Segíti őket, hogy minél több helyen felléphessenek, méltó módon képviselhessék a Pávát és a közmédiát".
"Megpróbálunk a produkcióinkkal piaci értelemben is versenyképesek lenni, hiszen időszerű a kérdés: miért csak popzenészeket közvetítsenek az ügynökségek, amikor a műsor megmutatta, hogy milyen felejthetetlenné tudja tenni egy néptáncegyüttes a különböző rendezvényeket, a családi alkalmakat. Ők ugyanis valódi közösségben élnek, és ezt bárhol képesek megteremteni. A közös ének és tánc örömét hirdetjük a Fölszállott a páva első és második évadának meghatározó személyiségeivel" - hangsúlyozza Balogh Júlia.

A produkciós iroda nemcsak az elmúlt két évad tehetségeire koncentrál, hanem a Fölszállott a páva sikersorozatának folytatása is cél: a 2015-ös Páva a gyermekeké lesz, ezért a harmadik évad beharangozása talán még fontosabb feladat.

ATEMPO.sk
MTI nyomán
fotó: Schnelczer Zoltán