Pávák döntés előtt – ők lépnek ma színpadra

Novák Péter és Morvai Noémi

A Fölszállott a páva területi válogatói után november 17-én, pénteken 20.25-től a Dunán már az elődöntőben mérik össze tudásukat a versenyzők. A Kunigunda úti stúdióban és a képernyők előtt 12 indulónak szurkolhatnak a nézők.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny új szakaszához érkezett. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsora a fővárosban folytatódik, s a négy elődöntőben 48 produkció mutatkozik be. Az első, pénteki megmérettetésben, a közmédia Kunigunda úti stúdiójában 12 induló áll rajthoz énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriákban

Az első elődöntőben bemutatja produkcióját Varga József (Hajdúböszörmény), Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel (Nyíregyháza), Farkas Ágnes és Farkas Tamás (Békéscsaba), a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes (Budapest), a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes (Békéscsaba), a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Pünkösdi Rózsa Énekegyüttes (Tatabánya), Fekete Borbála (Eger), Ecsedi Petra (Egyek), Kőhidi Máté Péter (Pécs), a Pántlika Zenekar (Báta) és Póczos Mátyás Bendegúz (Salgótarján).

Novák Péter és Morvai Noémi, a két házigazda serényen készül az élő adásra, a díszletépítők keze alatt pedig ég a munka, s a korábban látottak alapján a Páva kedvelői idén is igazi közönségcsalogató műsorsorozatnak lehetnek tanúi.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. A további bírálók: Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus.

„A döntnököknek ezúttal is feladták a leckét – értékeli a területi elődöntők színvonalát Agócs Gergely zsűritag. - 231 produkcióból választottuk ki a 48 elődöntőst, s biztosíthatom az érdeklődőket, hogy ezúttal is magas színvonalú versenyszámokkal találkozhatnak. Egyben bízom a külhoni versenyzők eredményes szereplésében is.”

Az élő adásokat meghívott vendégprodukciók színesítik, a pénteki műsort a 2014-es gyermek Páva győztese, a Bartina Táncegyüttes és Fitos Dezső Társulatának közös produkciója nyitja meg, a műsor végén pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép a Fölszállott a páva színpadára, akikkel színpadra áll művészeti vezetőjük, Zsuráfszky Zoltán zsűritag is.

A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi három adásban a hat területi válogatóról készült filmeket vetítették. A területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.

ATEMPO.sk / MTVA, MTI