Hatan már a Fölszállott a páva középdöntőjében

Hatan már a Fölszállott a páva középdöntőjében

Hat produkció jutott a Fölszállott a páva 5. évadában a középdöntőbe a péntek esti első, a Duna televízióban élőben közvetített elődöntőből.

A zsűri döntése alapján a középdöntőben folytathatja a versengést Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel (Nyíregyháza), Fekete Borbála (Eger), a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes (Békéscsaba) és a Pántlika Tamburazenekar (Báta). Rajtuk kívül szabadkártyát kapott a zsűritől még két produkció: a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és Kőhídi Máté Péter (Pécs).

A műsort a 2014-es gyermekpáva győztese, a Bartina Táncegyüttes és Fitos Dezső Társulatának közös produkciója nyitotta meg, a műsor végén pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lépett a Fölszállott a páva színpadára, akikkel színpadra állt művészeti vezetőjük, Zsuráfszky Zoltán zsűritag is.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorának elődöntőiben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

A zsűri a 4 kategória legmagasabb pontszámot elért versenyzőit juttatja tovább, összesen 4 produkciót, azonban további kettő is tovább jut a középdöntőbe, őket a zsűri a műsor végén szabadkártyával ajándékozza meg. A 6 továbbjutó produkció a középdöntők során már a nézők szavazatára is számíthat.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Bornyi Márton