Hontalanítás turnéra indul Erdélybe az Ifjú Szivek Táncszínház

Ifjú Szivek Táncszínház

Tegnap érkezett haza Franciaországból az együttes, ahol két gyönyörű színházban csaknem 800 néző előtt mutatta be a Finetuning című koncertkoreográfiát. Egy pihenőnap után indultak Romániába. Holnap már Gyergyószentmiklóson van előadás. Az egyhetes erdélyi turné alkalmával négyszer kerül bemutatásra a Hontalanítás című produkció, amely a ma is aktuális kirekesztés témáját feszegeti. Délelőttönként pedig a Felföld tánchagyományai c. ismeretterjesztő darab lesz látható.

 

 

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek. A darab sikerszériája már ötödik éve tart, amelyért Hégli Dusan koreográfus idén nyáron megkapta az avignoni fesztivál Tournesol Díját, Magyarországon pedig az Év alkotója Díjat is.

„Nagy öröm, hogy ismét ellátogathatunk Erdélybe. Fontos számunkra, hogy olyan darabbal mehetünk, amely amellett, hogy a felvidéki magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel, témájában is rólunk, felvidéki magyarokról szól.” - mondta Bartusz Réka, a társulat szervezője.

Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer. A társulat november 26-ig Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron is bemutatkozik.

ATEMPO.sk