Felvidékiekkel folytatódik a Fölszállott a páva – jön a Pósfa zenekar és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Felvidékiekkel folytatódik a Fölszállott a páva – jön a Pósfa zenekar és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

A Fölszállott a páva negyedik elődöntőjével lezárul a verseny második szakasza. Az utolsó fordulót a Duna december 8-án közvetíti, ezúttal a tizenkét induló közül két felvidéki versenyzőért szurkolhatunk.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

„A négy elődöntő után az izgalmak fokozódnak a Fölszállott a páva első középdöntőjében, hiszen ekkor már a döntőbe jutás a tét” – osztja meg véleményét a versenysorozatról Diószegi László, a zsűri tagja. „Nagyon magas színvonalú versenynek lehetünk tanúi, s megnyugvással tapasztalom a népi kultúra jelentős tartalékait. Még mindig meglepetésként jelennek meg az olyan táncosok, zenészek és énekesek, akikről nem is tudtunk korábban, s mégis kiválóan szerepelnek az egyenes adásban.”

A felvidéki Pósfa zenekar Keszthelyen, Balaton fővárosában alapozta meg sikerét, s tagjai nemes missziót vállaltak: Felvidék népzenéjét kívánják a nagyközönséggel jobban megismertetni.

Pósfa zenekar

A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes a felvidék keleti részének hagyományait osztotta meg a hajdúböszörményi közönséggel, s vívta ki a továbbjutást. Ezúttal „nyugatiasan” gondolkodnak, s csallóközi tánccal készülnek a megmérettetésre.

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Rajtuk kívül Barati-Brencsák Barbara és Kurinszki Márk (Nyíregyháza), Gellén Péter (Szentendre), Marosy Gerda és Józsa Tamás (Budapest), az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (Szombathely), a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimesközéplok), Veres Mihaela (Szombathely), Borbáth Szilveszter (Vargyas), Gaál Kinga Magdolna (Dunakeszi), Juhász András (Békéscsaba) és Csenki Zalán (Szeged) produkcióját láthatja a közönség.

A negyedik, és egyben utolsó élő elődöntő extra fellépője Berecz András Kossuth-díjas mesemondó lesz, aki két fiával, Istvánnal és Mártonnal áll színpadra. A műsorban az erdélyi Küküllő-mente varázslatos vidékének zenéjét és táncát idézik meg. Berecz István, az első évad táncos kategóriájának győztese, a későbbi gyermek évad zsűritagja és Berecz Márton együtt énekel, István táncosként is fellép a budapesti Czifra Táncegyüttessel, amelyhez csatlakozik a 73 éves küküllődombói Gilyén Miklós is, aki Berecz András szerint a műfaj utolsó nagy mohikánja.

A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategória győztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját is.

ATEMPO.sk / MTVA, MTI