Kiértékelték a rendszerváltoztatásról szóló dalversenyt

89after

Három pályakezdő zenekar és egy slamcsoport nyerte a 89after című dalversenyt. A pályázatot a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából írták ki.

A Közös siker című programsorozat részeként, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázat azt akarta kideríteni, miként élik meg a fiatalok a szocializmus utáni világot. A versenyre éppen 89 dalt neveztek, a mezőnyt előbb 16-osra szűkítették le, majd a zsűriben Harcsa Veronika énekes, Kemény Lili költő, Menyhárt Jenő zenész és Nagy Feró énekes döntött a produkciókról.

A győztesek közül hatvan-hatvan órányi stúdióidőt nyert a Get Free együttes, amely Mindennapi 89 című dalával nevezett, valamint a Teslavox zenekar, amely az Ébredünk című számmal indult. Fél-félmillió forint jutalmat kapott a Világszakadtság című számért a Kozmosz elnevezésű formáció, valamint a Horváth Kristóf vezetésével működő roma slamcsoport A Tudás Hatalom című videója.

Turóczi Péter, a Get Free vezetője azt mondta, a szöveget erre a pályázatra írták, a zenei alap 2011 óta létezett. Horváth Kristóf arról beszélt, hogy A Tudás Hatalom című szám megszületését a Roma Oktatási Alap is támogatta. Illés Nándor az indie rockot az akusztikus hangzással vegyítő Teslavox részéről felidézte, hogy a zenekarnak több dala is foglalkozik a mai fiatalok életérzésével, problémáival. Huszlicska Dávid (Kozmosz) a YouTube-on már népszerű Világszakadtság című szám kapcsán megjegyezte, hogy a szöveg Petőfi-átirataira egy korábbi, a március 15-i nemzeti ünnep kapcsán kiírt pályázat a magyarázat.

A pályázók között népszerű előadók és ismeretlen fiatal zenészek egyaránt szerepelnek. "Ha a rendszerváltozásnak nincs egyetlen nyertese, akkor az ebben a témában kiírt pályázatnak sem lehetett egy győztese, ezért döntöttünk úgy, hogy négy együttest is díjazunk" - mondta az eredményhirdetésen Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere. Hozzátette: a 89 dalt végighallgatva sokféle árnyalattal találkozott, ezek a jelenlegi fő zenei irányvonalakat is leképezték.

Nagy Feró arról beszélt, hogy a pályázó generáció már a mostani világba született bele, "nem tudhatták, mi miért kritizáltuk az előző rendszert. Hiába mondjuk, hogy örüljenek az útlevelüknek, nehéz elmondani, mekkorát változott a világ".

Harcsa Veronika arról beszélt, hogy a zsűritagok között leginkább szövegízlésben volt különbség, de a négy díjazott dalt mindannyian szerették. Keszei Lili költő értékelése szerint a szövegekben a negatív vonal dominált, mindenki kritizált, és mindössze egy pályázó állt elő megoldási javaslattal egy részproblémára. "Sok volt a szinte a twitterre tervezett szöveg, egy-egy frappáns mondattal, szlogennel".

A 89after 16 döntős dalát itt mindenki meghallgathatja.

ATEMPO.sk
forrás: MTI
fotó: facebook