A Pósfa Zenekar ott van Fölszállott a páva döntőjében

A gellei Pósfa Zenekar ott van az öt továbbjutó között, akikkel jövőhéten találkozhatunk a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjében.

A felvidéki zenekar másodikként lépett színpadra az este folyamán és produkciójukra 49 pontot kaptak a zsűritől. Ezúttal gömöri népdalokat hallhattunk tőlük, melyek a döntőbe juttatták a csapatot a hangszeres szólisták és zenekarok közül.

A péntek esti műsort szintén felvidékiek zárták, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, akik egy igazi gömöri betlehemezést mutattak be. A zsűri szintén 49 pontra értékelte a produkciót, de ők összesítésben egy ponttal elmaradtak a győztes csapattól.

 

Szintén a döntőbe jutott a zsűri pontjaival az énekes szólisták és énekegyüttesek közül Sőregi Anna és kísérője Komáromi Kristóf, a táncos szólisták és táncos párok közül Fodor Mátyás, míg a néptáncegyüttesek közül a Tatrospart Néptánccsoport, így ők folytathatják a szereplést a döntőben. A közönség szavazatival a Kalotaszeg Legénytársulat jutott tovább.

Ezzel kialakult a végső lista, így a december 29-i döntőben a fenti versenyzők mellett a közönség a Pendely Énekegyüttes, Debreczeni-Kis Helga citerás, Haraszti József, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és az Ördöngös Zenekar produkcióját tekintheti meg.

 

A második középdöntő extra fellépője az Esszencia zenekar volt a felvidéki Lakatos Róbert prímással.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatért a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI