Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének a Eurosonic Fesztiválon, amely szerdától január 20-ig tart a hollandiai Groningenben.

Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján idén négy magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, ami kiemelkedő szerepet jelent a régió országai között. A négynapos fesztiválon (két alkalommal) fellép a Mörk, de az eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad. Szlovákiát a Tolstoys képviseli.

A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja Groningenben azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi zenei színtér jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

A visegrádi együttműködés soros magyar elnöksége idején kiemelt jelentősége van annak, hogy a V4 keretein belül a közép-kelet-európai exportirodákkal közös összefogásban rendezik meg Groningenben a CEEntral Party-t, amelyben a HOTS is partnerintézmény. A péntek esti program az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet.

A HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz; ennek a szervezetnek szintén a Eurosonic-on lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A piacfejlesztési pályázatokon a remények szerint a Hangfoglaló Program is részt vehet, ami további forrásokat jelenthet a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitások számára.

Bár a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, a hazai zenekarok még pályázhatnak fellépésre a What's Next in Music? és a LOFTAS Fest közös vilniusi fesztiválhétvégéjén, a hamburgi Reeperbahnon, a bécsi Waves Viennán és a szöuli Zandari Festán.

A HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez hazai zenekarok részére, amelyek további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapallooza Berlinre is eljuthatnak.

ATEMPO.sk / MTI