Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről-t a felvidéki Borbély Alexandrával

Borbély Alexandra

Ismét lesz miért izgulni az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása, a felvidéki származású Borbély Alexandra főszereplésével is ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. 2017 decemberében Alexandra a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat már megkapta a filmben nyújtott alakításáért. A film pedig többek között elnyerte a fődíjat a tavalyi berlini filmfesztiválon is.

Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotásból választotta ki az öt művet, a magyar egy chilei, egy libanoni, egy orosz és egy svéd alkotással lesz versenyben a díjért, amelyet a phjongcshangi téli olimpiai játékok miatt a szokásos február helyett március 4-én adnak át Los Angelesben.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia.

Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát. 2017-ben a Mindenki lett az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb rövidfilmnek járó díját.

A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát a hollywoodi Dolby Színházban rendezik. A gálát az ABC televízió élőben közvetíti, az adást a világ több mint 225 tévécsatornája szintén sugározza majd.

ATEMPO.sk / MTI