Gombaszögi Nyári Tábor színháza szalmából

Gombaszögi Nyári Tábor

A Gombaszögi Nyári Táborban idén is megépül a Szalmaszínház, ami - egy időre legalább is - a hazai magyar színházi élet központjává válik. A július 15. és 20. között Krasznahorkavárlaján megrendezett tábor, egyik legérdekesebb színhelye a Fiatal Építészek Fóruma (FÉF) által létrehozott ideiglenes színházépület, a Szalmaszínház, amelyet a Gurigongo Syimposium tölt meg jobbnál jobb előadásokkal.

A teátrumnak otthont adó sátor nem csak jól néz ki, hanem eszméletlenül hangulatos és kényelmes egyszerre a fellépőnek, foglalkozásvezetőnek és természetesen a nézőnek is. Az előadások palettája a szokottnál is színesebb, lesznek vad rímbe szedett társadalomkritikák és Mucsi-féle cifra “anyázások” is.

Szalmaszínház

A színdarabok közül elsősorban a július 16-ai Klamm háborúja című osztályteremszínház említendő, amely a Nézőművészeti Kft. és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház közös produkciója. Ugyancsak a Nézőművészeti Kft. adja majd elő A fajok eredete című darabot is. Ezekben a darabokban a két ismert színész Mucsi Zoltán és Scherer Péter játszik majd. Az előadás után a nézők az alkotókkal is elbeszélgethetnek.

Július 17-én, csütörtökön a Jókai napokon már bemutatott diákszínjátszó társulat előadását nézhetik meg a látogatók. A komáromi Mariánum Egyházi Gimnázium MEG+ruházunk! csoportja A császár új ruhája című mese egy sajátos értelmezését mutatja be. Délután a Káva Kulturális Műhely Üres lap című színházi nevelési programján vehet részt a közönség, mely a magyar identitás kérdéskörét “boncolgatja”.

Július 18-án pénteken Molnár Csaba filmrendezővel találkozhatnak a táborozók, majd a kassai Thália Színház veszi birtokba a Szalmaszínházat. Egész délután az övék lesz a színpad, ahol a Süketelés (Rečičky) című szlovák darab ősbemutatóját is megtartják felolvasószínházi előadásként. Magyar nyelven először itt lesz látható a színdarab Forgács Miklós, dramaturg fordításában.

Július 19-én szombaton a táborozók a manapság oly divatos slampoetryre ébredhetnek, ahol fiatal poéták öntik majd rímekbe a gondjukat, bajukat, vagy éppen az örömüket. A meghívottak között van Simon Márton, Pion István és Csider István Zoltán. Délután a Nemzeti TÁP Színház TÁP Varieté produkcióját hozza el a táborba - ahogy a címe is sugallja-, varieté jelenetek sorát takarja, csakhogy a várttól eltérően szándékosan gyenge poénok, abszurd jelenetek jellemzik az előadást.

A Szalmaszínház az est leszállta után sem lesz üres, hiszen filmeket vetítenek majd benne, illetve egy meglepetés éjszakai előadással is készültek a szervezők, ez egyik éjszaka a Divadlo Haluzt várják a táborba.

Épül a szalmaszínház

Maga az épület is megérdemel néhány szót. A FÉF aktivistái formabontó, merész, de mégis nagyszerű megoldásokat ötvöztek a Szalmaszínházban. Az épület oldalai és teteje is szalmabálákból készül, ezáltal hangszigetelté válik, a beltérben pedig a stúdióhoz hasonlatos akusztika alakul ki. Erre a színházi körülmények megteremtése miatt van szükség. Ez már magában is nagyszerű lenne, de az építészek csapata még rátesz egy lapáttal, hiszen az épület egyik oldala teljesen nyitható, így a félig nyitott színház sokkal több néző számára képes szórakozást nyújtani. A helyszínen felépülő Szalmaszínház tervei már megtekinthetőek a tábor Facebook oldalán.

Az immár több mint egy éves FÉF mintha erre a feladatra született volna: az informális szervezet nem csak hálózatba fogja a felvidéki magyar építészeket, hanem kiemelt figyelmet szentel a tehetséges fiatalok felkarolásának is. A krasznahorkai tapasztalatszerzés lehetősége mellett építő- és alkotótáborokat szerveznek olyan neves partnerekkel együttműködésben, mint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Szalmaszínház programjait a Gurigongo Symposium szervezi. A komáromi társulás tagjai olyan színházcsináló, színházról gondolkodó fiatalok, akik szeretnének egyfajta katalizátor szerepet betölteni a hazai magyar amatőr kulturális életben, mindenki számára elérhető, ugyanakkor minőségi programok szervezésével. Tökéletesen illik ebbe a profilba a Gombaszögi Tábor Szalmaszínházának megvalósítása.

Aki egy nem mindennapi környezetben vágyik kulturális csemegére annak ott a helye június 15. és 20. között a krasznahorkai vár alatti Gombaszögi Nyári Táborban. Itt a színdarabokon és foglalkozásokon kívül rengeteg közéleti és szakmai előadás várja azokat, akik a rendezvényt szabadegyetem jellege miatt szeretik. Ugyanakkor azok sem maradnak csalódottak, akik az esti koncertekre készülnek, hiszen minden este a kortárs magyar könnyűzene legnagyobbjai állnak a tábor nagyszínpadára, úgy mint a Tankcsapda, a Jóvilágvan, az Anna and the Barbies, a Nemulass, a MadDogX, az Intim Torna Illegál. Vasárnap pedig a Szlovákiai Magyar Dal Napja, a hazai magyar zenekarok seregszemléje várja a táborozókat. További információ a tábor honlapján, vagy a rendezvény Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

ATEMPO.sk