Berki Tamás, Elek István és Hajdu Endre a jazz szakma idei díjazottjai

Berki Tamás, Elek István és Hajdu Endre a jazz szakma idei díjazottjai

Elek Istvánnak a Szabó Gábor-díjat, Berki Tamásnak a Gonda János-díjat, Hajdu Endrének pedig a Pernye András-díjat ítélte oda hétvégi országos közgyűlésén a Magyar Jazz Szövetség.

A Szabó Gábor-díjjal most elismert Elek István szaxofonművész, egyetemi tanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének tagja. A díjat kiemelkedő előadóművészi, zeneszerzői tevékenység elismeréséért ítélik oda. Az idei jelöltek között volt még a decemberben fiatalon elhunyt énekesnő, Fábián Juli, illetve Binder Károly zongora-, valamint Juhász Gábor gitárművész.

Szabó Gábor dzsesszgitáros és zeneszerző 1982-ben hunyt el. Az élete jelentős részében az Egyesült Államokban alkotó művész volt a műfaj első olyan magyar muzsikusa, aki nemzetközileg elismert és népszerű, szakmailag pedig jelentős dalszerző lett. Művészetének adózva 1992-ben alapította meg a Magyar Jazz Szövetség a Szabó Gábor-díjat, az eddigi kitüntetettek között volt mások mellett Kovács Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Lakatos "Ablakos" Dezső, Vukán György, Babos Gyula, Dresch Mihály, Snétberger Ferenc, Deseő Csaba, Borbély Mihály és Gyárfás István.

A Pernye András-díjat Hajdu Endre, a ceglédi Róna Jazz rendezvények elindítója kapja.

A dzsesszzene népszerűsítésében kiemelkedő Pernye András (1928-1980) zenetörténészről elnevezett díjat 2009-ben alapította a szövetség. Az elismerést fotóművészeti, kritikai, újságírói, kiadói, koncertszervezői és egyéb, a dzsesszélet érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért ítélik oda. Az idei jelöltek között volt Kerekes György és Somogyvári Péter dzsessz-szakíró és Benkő Benedek koncertszervező is. A díjat korábban például Maloschik Róbert, Gyémánt László, Csányi Attila és Pallai Péter is megkapta.

A Gonda János-díjjal most elismert Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, egyetemi tanár. A művész az improvizatív scatelő stílus képviselője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Eddig öt szerzői lemezt készített, dzsessz-sztenderdeket játszott a Shabu-Shabu formációval, számos zenésszel, zenekarral, például a Benkó Dixieland Banddel dolgozott együtt az elmúlt négy évtizedben. A Gonda János-díjra jelölték idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét, Binder Károlyt és az intézmény oktatóját, Lakatos Ágnest is.

A díj névadója, Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zongoraművész, zenetörténész, az elismerést tanári, pedagógiai, szakkönyvírói, ismeretterjesztői és egyéb, a dzsesszoktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért ítélik oda. A Gonda János-díjat 2013-ban Regős István posztumusz, 2014-ben Berkes Balázs, 2015-ben László Attila, 2016-ban Friedrich Károly kapta meg.

A szakmai díjakat április 6-án, a Magyar Jazz Ünnepe rendezvénysorozat keretében adják át a Budapest Jazz Clubban.

ATEMPO.sk / MTI