Fischer Annie eddig ismeretlen koncertfelvételei jelentek meg CD-n

Fischer Annie eddig ismeretlen koncertfelvételei jelentek meg CD-n a Hungaroton gondozásában a zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából Encore - In Concert címmel.

A dupla CD-n olyan zongoraművek koncertfelvételei hallhatók, amelyeket a Fischer Annie-rajongó Dévény Anna gyógytornász rögzített titokban több hangversenyen. A felvételek eredetileg kazettára készültek, de sikerült jó minőségben megőrizni és felújítatni őket.

A teljes rögzített anyagból Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója válogatta ki a centenáriumi CD felvételeit - Schubert, Chopin és Schumann műveit. A művek kiválasztásának nemcsak művészi, hanem - a rögzítés módja miatt - kényszerű technikai okai is voltak.

Hangsúlyozta, hogy a kiadványon hallható művekből Fischer Annie soha nem készített stúdiófelvételt sem, így ezek a darabok elhangzásuk óta most hallhatók először a művésznő interpretációjában.

Dévény Anna felidézte, hogyan csempészte be a becsomagolt magnetofont a Zeneakadémiára, ahol a kor technikai szintjéhez mérten magas minőségben rögzítette a háromszoros Kossuth-díjas zongoraművész hangversenyeit. Gyűjtötte Fischer Annie koncertműsorait, a kritikákat és a fotókat is - mesélte.

Dévény Anna elmesélte, hogy egy alkalommal Fischer Annie-val egy autóban utaztak haza egy vidéki koncertjéről, és a művésznő észrevehette az ölében lévő magnót. "Megsejthette, hogy mi történt, de nem szólt semmit, és ezzel áldását adta a dologra".

Hollós Máté elmondta: ha a kiadvány nagy sikert arat, talán megkísérelik a rögzített anyag további részének "feltámasztását" is.

Mácsai János zenetörténész felidézte, hogy Fischer Annie utálta a lemezfelvételeket, többször nem is engedélyezte a kiadásukat, de abba többnyire belenyugodott, hogy halála után megjelenjenek. Ez az ódzkodás az élő előadás iránti vonzalommal magyarázható, "hiszen élő koncertjei mágikus erejűek voltak, igazi varázslónő volt" – mondta.

A Hungaroton a centenáriumra három további új kiadvánnyal is készült, igaz, ezek a felvételek ilyen-olyan formában már mind megjelentek korábban is. Az "Essential Collection" Fischer Annie művészetének tág horizontjáról kíván lényegi keresztmetszetet adni két Beethoven- és egy Liszt-szonátával, valamint Mozart D-dúr Rondójával. A centenáriumi válogatás (Centennial Collection) 3 CD-je a repertoár legfontosabb darabjait vonultatja fel, emellett arculatában megújulva 9 CD-n ismét megjelentetik Beethoven összes zongoraszonátáját Fischer Annie előadásában.

Születésnapján, szombaton este hétkor hangversenyt is rendeztek Fischer Annie emlékére az Óbudai Társaskörben Fülep Máté, Taraszova Krisztina, Kiss-Domonkos Judit, Lugosi Anna, Szutrély Katalin és Fülöp Andrea közreműködésével.

aTEMPO.sk
forrás: MTI