Mintegy 150 eddig ismeretlen Bob Dylan-felvételre bukkantak egy manhattani házban

Bob Dylan

Bob Dylan 149 eddig ismeretlen rövid felvételére bukkant egy férfi egy New York-i lakás szekrényében.

Dylan a manhattani házban bérelt stúdiónak lakást a hatvanas évek végén, és amikor kiköltözött, hátrahagyta olyan korai albumainak munkafelvételeit, mint a Nashville Skyline, a Self Portrait és a New Morning. A felvételek 40 évig porosodtak a lakásban - írta a New York Daily News amerikai napilap.

A lemezfelvételek nem a közönség számára készültek - idézte az újság Jeff Gold zenetörténészt, Dylan munkásságának kutatóját, akit a megtaláló kért fel a felvételek felbecsülésére.

"Páratlan felfedezés. A hang minősége hihetetlenül jó. Ezek első generációs felvételek, közvetlenül az eredeti szalagról vágták őket" - hangsúlyozta Gold.

A zenetörténész megkereste Bob Johnstont, Dylan egykori producerét, aki megerősítette, hogy ő küldte a hanglemez-felvételeket a dalszerző énekesnek Nashville-ből.

 

Bob Dylan felvételek

 

Dylan és Gold együtt dolgoztak a három album dalainak tökéletesítésén. Amikor Johnston befejezte egy dalváltozat keverését, sebtében felvételt készített róla, és elküldte Dylannak Manhattanbe. Az énekes meghallgatta ezeket stúdiójában, és jelezte véleményét Johnstonnak.

Néhány lemezborítón ott vannak Dylan jegyzetei azokról a gondolatairól, hogyan keverte Johnston a dalok különböző részeit.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: recordmecca.com