Szinte minden jó gitáros az ő keze alól került ki - emlékezzünk Babos Gyula jazzgitárosra

Babos Gyula

Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár 1949. június 26-án született Budapesten. 

"Mondhatom, hogy szinte minden jó gitáros az ő keze alól került ki" - emlékezett rá egykori zenésztársa és barátja, Szakcsi Lakatos Béla.

Barátságuk 1972-ben kezdődött. Akkor mutatták be neki a kezdő gitáros Babos Gyulát, akit bevett a Rákfogó nevű zenekarba is. Később a Babos Gyula által alapított Saturnusban is együtt játszottak, de barátságban maradtak azt követően is, hogy a zenei életben különváltak útjaik.

"Nagyon rendes ember volt és nagyon jó gitártanár. Tanítottunk együtt a Bartók konzervatóriumban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén és a kőbányai zeneiskolában is. Jó szisztémákkal, szorgalmasan tanított, nagyon szerették a növendékei" - emelte ki Szakcsi Lakatos Béla.

 

 

"Komoly maximalizmusra nevelt minket" - emlékezett egykori tanítványa, Halper László jazzgitáros.

"Babos Gyula nemcsak tanárom, hanem a mesterem volt. Megtette nekünk, tanítványoknak azt az óriási szívességet, hogy szigorú volt hozzánk, ami sokkal több energiát kíván, mint lazának lenni. Nagyon maximalista légkört tartott az óráin, amely a muzsikusi pályán igazán hasznosnak bizonyult: nem jelentett újdonságot, hogy magas színvonalon kell játszani".

"Nem csupán a zenére vonatkozóan adott fontos tanácsokat, hanem kifejezetten az életre vonatkozókat is. Azt is tanította, hogyan kell bölcsen, okosan élni az életet" - tette hozzá.

Halper László elmondta, ritkán volt alkalmuk együtt fellépni, hiszen mindketten ugyanazon a hangszeren játszottak. Októberben azonban, a Jimmy Hendrix születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású emlékkoncerten közösen léptek fel.

"Fantasztikus élmény volt egy színpadon állni vele. Volt egy pillanat, amikor a saját gitárszólójánál rám nézett, hogy játsszunk együtt egy darabig. Életem egyik legmeghatározóbb muzsikusi élménye volt ez" - emlékezett vissza Halper László.

 

 

Babos Gyula már 15 éves korától gitározott, 1966-ban a Magyar Rádió dzsesszversenyén első helyezést ért el. 1970-től a Kex együttesben, majd a Rákfogóban, később Kőszegi Imre zenekarában játszott. 1979-ben megalapította első saját együttesét Saturnus néven, majd 1985-ben létrehozta a Babos Triót.

Első szóló lemeze 1989-ben jelent meg Kinn és benn címmel, majd ezt követte a Sham című album. 1994-ben a Sony adta ki a világszerte forgalmazott Blue Victory című lemezét, majd ugyancsak a Sonynál jelent meg 1998-ban Egyszer volt... című albuma. Babos Gyula 1998-tól Take Four nevű együttesével három lemezt rögzített, majd 2001-ben Herbie Mann-nel készített felvételt. 2004-ben jelent meg a Trilok Gurtuval közös koncertlemeze. A Babos Project Speciallal Variáció címmel vett fel lemezt.

Babos Gyula 1977 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára volt. Alapító tanárként 1996-tól működött közre a Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében.

Több mint fél évszázados pályafutása során számtalan kiválósággal zenélt együtt: a magyar dzsessz- és rockélet szinte teljes élvonala mellett olyan külföldi zenészóriásokkal alkotott maradandót, mint Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Frank Zappa, James Moody, Tony Scott vagy Trilok Gurtu.

Alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.

Babos Gyulát 1991-ben EMeRTon-díjjal, 2003-ban Szabó Gábor-díjjal, 2005-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, majd 2008-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Hatvannyolc éves korában hunyt el 2018. április 12-én. Türelemmel viselt betegség után érte a halál.

ATEMPO.sk / MTI