Beke Márk lett a Virtuózok abszolút győztese – Gertler Teo különdíjakat kapott

Beke Márk lett a Virtuózok abszolút győztese – Gertler Teo különdíjakat kapott

Beke Márk lett a Virtuózok, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorának abszolút győztese a nézők szavazatai alapján pénteken.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán élőben sugárzott Fináléban a három korcsoportgyőztes, Balázs-Piri Soma (zongora), Beke Márk (harsona) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) két-két darabbal állt a közönség elé. A versenyzőket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte Hollerung Gábor, Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével, a koncertmester Berán Gábor volt.

 

Beke Márk

 

A nézők sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül szavazhattak kedvencükre.

A legtöbb szavazatot Beke Márk kapta, aki az Armel Operafesztivál szervezésében felléphet a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban, valamint egy éven át havi bruttó egymillió forintot kap.

 

Ninh Duc Hoang Long

 

A másik két korcsoportgyőztes egy éven át havi bruttó 500-500 ezer forintot nyert. Ezen túl Balázs-Piri Soma, a Kicsik korcsoportgyőztese a London Mozart Players együttessel léphet fel; míg Ninh Duc Hoang Long, a Nagyok korcsoportgyőztese a berlini filharmóniában állhat színpadra.

 

Balázs-Piri Soma

 

A közönségkedvencnek járó különdíjat, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral való közös fellépést és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap különdíját, a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén való részvételt Bencze Máté (szaxofon) kapta.

A sárospataki V4 Zongorafesztiválra a három finalista kapott meghívást, a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertjén Balázs-Piri Soma léphet fel, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes Fazakas Tamásnak (magánének) és Pethő Rebekának (fuvola) ajánlott fel különdíjat,

Kesselyák Gergely zsűritag pedig Nagy Torma Krisztinának (harmonika) és Gertler Teónak (hegedű). A pozsonyi Teo ezen kívül fellépési lehetőséget és tanulmányi útra felhasználható pénzösszeget is kapott. Mindezek mellett további különdíjak is gazdára találtak.

A műsorban három különleges produkciót is láthattak a nézők: egy különleges cimbalomkettőst, Balogh Kálmán és Lukács Miklós duóját, közösen állt színpadra A Dal 2018 győztese, az AWS zenekar, a 2017-es Virtuózok abszolút győztese, Kristóf Réka és a tavalyi Fölszállott a páva műsor egyik nyertese, a Pósfa zenekar. A Finálé harmadik extra produkciójaként Robert Lloyd, az egyik legnagyobb angol basszus lépett fel.

 

Zsűri

 

A zsűri tagja Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész volt.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám volt.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Balogh Zoltán